Στη Βουλή σήμερα η τροπολογία για την άμεση καταβολή της εθνικής σύνταξης

Προβλέπεται και αναδρομική καταβολή από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση

Όσα είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στο OPEN, στις 13/2 

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα η τροπολογία για την άμεση καταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, σε όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους.

Εκκρεμείς συντάξεις: Τη Δευτέρα η τροπολογία για καταβολή εθνικής σύνταξης

Η τροπολογία θα προβλέπει και αναδρομική καταβολή από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης, σύμφωνα με όσα είπε o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στο ΟPEN, το Σάββατο 13/2.

Χατζηδάκης: Χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις η καταβολή εθνικής σύνταξης

Συγκεκριμένα, ανέφερε το παράδειγμα ότι η εθνική σύνταξη για 20 έτη ασφάλισης είναι 384 ευρώ. Εάν η αίτηση συνταξιοδότησης εκκρεμεί 10 μήνες, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα λάβει αναδρομικά 3.840 ευρώ, έπειτα θα συνεχίσει να λαμβάνει 384 ευρώ κάθε μήνα, μέχρι να βγει η προσωρινή σύνταξή του, που είναι το επόμενο στάδιο και στη συνέχεια, θα εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Θα επιταχυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης, αλλά και για την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί μία πλατφόρμα, στην οποία θα δηλωθούν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι κάποια απαραίτητα στοιχεία, όπως το IBAN, κτλ.

Το 2020 ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το 2019, ενώ ξεκίνησε τμηματικά να καταβάλλεται η ψηφιακή σύνταξη, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ακόμη, τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί πριν από το 2018 και θα καταβληθεί προσπάθεια να επιταχυνθεί η απονομή συντάξεων και σε ταμεία, όπου εντοπίζονται μεγάλες δυσκολίες, αναφέροντας ενδεικτικά το ΝΑΤ, το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΣΑΥ.

Στο μεταξύ, προετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για την απλούστευση της έκδοσης των συντάξεων. «Θα χρησιμοποιηθούν και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα» επεσήμανε.

Τέλος, ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλίες που προωθούνται, είναι να «τρέξει» παράλληλη διαδικασία απονομής της κύριας και της επικουρικής σύνταξης και να υλοποιηθεί γρηγορότερα ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top