Γεωργιάδης: Οικονομική στήριξη της εστίασης με κονδύλια του ΕΣΠΑ

Και τα βιβλιοπωλεία στα καταστήματα που θα ανοίξουν πρώτα  

Εστίαση ερημιά

Οικονομική στήριξη του κλάδου της εστίασης μέσω ΕΣΠΑ, ο οποίος είναι από αυτούς που δοκιμάζονται σκληρά από τις συνέπειες του lockdown, προανήγγειλε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο Mega.       

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε για το άνοιγμα της εστίασης και τη στήριξη μέσω ΕΣΠΑ ότι ο κλάδος θα τύχει ειδικής μέριμνας, αλλά αργότερα. «Με τα κρούσματα που βλέπουμε καθημερινά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν δυσκολευόμαστε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο εν μέσω εορτών, πόσο πολύ δύσκολο είναι το άνοιγμα της εστιάσεως. Άλλωστε και οι εκπρόσωποι της εστιάσεως έχουν πει ότι αν είναι να ανοίξουν πέντε μέρες, καλύτερα να μην ανοίξουν καθόλου» επισήμανε.

«Όταν με το καλό όλη αυτή η συμφορά τερματιστεί, δηλαδή έχει εμβολιαστεί ο κόσμος και ξέρουμε το μέγεθος της ζημίας, ο χώρος της εστίασης θα τύχει μίας ειδικής φροντίδας από το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του ΕΣΠΑ, για να δούμε πώς θα θεραπεύσουμε τις μεγάλες ζημίες που αυτή η πανδημία θα έχει αφήσει πίσω της στον συγκεκριμένο χώρο» ανέφερε για το ίδιο ζήτημα.  

Το πρώτο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση αφορά τι δαπάνες για τις εξωτερικές θερμάστρες, ενώ όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης ισχύει αναδρομικότητα.

Επιδότηση για σόμπες εξωτερικού χώρου - Πώς θα ανοίξει η εστίαση

 «θα αποζημιώνεται κάθε εστιατόριο που έχει αγοράσει τις θερμάστρες εξωτερικού χώρου από τον Φεβρουάριο του 2020» διευκρίνισε και προσέθεσε: «Το κρίσιμο είναι όταν θα ανοίξει η εστίαση να χρησιμοποιούνται και οι εξωτερικοί χώροι, να είναι ανοιχτές οι πόρτες και να υπάρχει αερισμός».

Και τα βιβλιοπωλεία στα καταστήματα που θα ανοίξουν κατά προτεραιότητα    

Ο Υπουργός Αναπτυξης ανακοίνωσε ότι  το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο είναι να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα της αγοράς σε κλάδους εποχικούς, όπως τα παιχνίδια, αλλά συμπλήρωσε ότι σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται και τα βιβλιοπωλεία:  

Lockdown: Ανοίγουν παιχνιδάδικα, ανθοπωλεία και κομμωτήρια μετά τα εποχικά

«Στην ίδια λογική, έχουμε βάλει τα κομμωτήρια για λόγους ατομικού καλλωπισμού και φροντίδας και στην ίδια αυτή, πρώτη ταχύτητα, έχουμε βάλει και τα βιβλία. Για να ληφθεί η απόφαση να ανοίξουν όλα αυτά τα καταστήματα, πρέπει πρώτα η πανδημία να υποχωρήσει σε πιο χαμηλά νούμερα. Τώρα τα νούμερα είναι ακόμα υψηλά. Άρα, δεν μπορούσαμε να πάμε σε πιο γενναία απόφαση».

Θα ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα - 7 Δεκεμβρίου η πιθανότερη ημερομηνία

Για την αποτροπή αθέμιτου κέρδους

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για την αποτροπή αθέμιτου κέρδους εν μέσω πανδημίας ο υπουργός ανέφερε τα εξής: «Έχουμε ψηφίσει δυο διαφορετικές τροπολογίες που μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει είτε σε διατίμηση του κέρδους είτε σε διατίμηση της τιμής σε οποιοδήποτε είδος θεωρείται κρίσιμο για την υγειονομική ασφάλεια και την τροφική αλυσίδα. Υπάρχουν πια οι μηχανισμοί να επέμβουμε αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει προσπάθεια αθέμιτου κέρδους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Προς το παρόν η αγορά λειτουργεί σωστά. Διατίμηση βάζουμε μόνο στα rapid τεστ και τα PCR και μάλιστα θα βγει υπουργική απόφαση εντός των επομένων ωρών».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top