Απάτη τύπου carousel από τρία e-shop με κινητά και υπολογιστές

Δεν απέδωσαν ΦΠΑ 8,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2018 και το 2019

Αγορές e-shop

Εντατικούς ελέγχους, παρά το lockdown, συνεχίζουν να διενεργούν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ.

Μετά από έλεγχο σε τρία νομικά πρόσωπα, τα οποία πωλούσαν εμπορεύματα μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops), καθώς και στις επιχειρήσεις που προμήθευαν τα ανωτέρω καταστήματα με κινητά, υπολογιστές, κλπ., διαπιστώθηκε ολόκληρο κύκλωμα απάτης.

Συγκεκριμένα, το παραπάνω κύκλωμα των επιχειρήσεων (carousel) λειτουργούσε μεθοδευμένα και διαχρονικά, με την ίδρυση νομικών προσώπων με διαχειριστές ή νομίμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και φέρουν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Αφορολόγητο: Ποιοι δε χρειάζεται να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις

Σκοπός του ανωτέρω κυκλώματος ήταν να πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι δε φόροι που οφείλονταν να συμψηφίζονται, και, στην ουσία, να μην αποδίδονται, με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων εξόδων ανύπαρκτων προμηθευτών.

Επιπλέον με τη δράση τους οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις επέφεραν στρέβλωση και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι λοιπών νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας και διάθεσης κινητών τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα πώλησης των εμπορευμάτων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (κάτω του κόστους).

Από τη δράση τους ζημιώθηκε το Δημόσιο κατά 8,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο το 2018 και το 2019, ενώ η συνολική ζημιά ανέρχεται σε άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top