ΕΕ: Συμφωνία - συμβιβασμός με την Ευρωβουλή για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Ανοίγει ο δρόμος για τα πακέτα ανάκαμψης για τον κορωνοϊό

Ευρωβουλή

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου και των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κοινοτικό προϋπολογισμό (ΠΔΠ 2021-27 και Next Generation EU), ανακοίνωσε η γερμανική προεδρία. 

Κομισιόν: Έκτακτη ενίσχυση 37 δισ. ευρώ στα Κράτη Μέλη για τον κορωνοϊό

Η συμφωνία ακολούθησε το συμβιβασμό των δύο πλευρών στο μηχανισμό επιβολής των κανόνων του κράτους δικαίου την Παρασκευή και ανοίγει το δρόμο στην χρήση των 1,8 τρισ  ευρώ που είχαν συμφωνήσει οι ηγέτες στις 21 Ιουλίου για την ενίσχυση των κρατών λόγω της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού .   

Σημειώνεται ωστόσο ότι η Ουγγαρία έχει ανακοινώσει αντιρρήσεις για το εν λόγω μηχανισμό  και ως εκ τούτου ο προϋπολογισμό τελεί υπό την αίρεση έγκρισης από το ουγγρικό κοινοβούλιο.

O Mόνιμος Αντιπρόσωπος της Γερμανίας στην ΕΕ Michael Claus δήλωσε σχετικά με την πολιτική συμφωνία:

«Οι διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο χρειάστηκαν χρόνο, αλλά τελικά τα καταφέραμε - καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τις τελευταίες λεπτομέρειες του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία, η οποία ασχολείται με τα ζητήματα που έθεσε το Κοινοβούλιο, τηρώντας παράλληλα τις οδηγίες που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο. Τώρα είμαστε σε θέση να κάνουμε τα επόμενα κρίσιμα βήματα στη διαδικασία - υποβολή των διαφόρων τμημάτων του πακέτου στα κράτη μέλη και το Κοινοβούλιο για έγκριση».

Eπικοινωνία Μητσοτάκη με τον Έλληνα CEO της Pfizer για το εμβόλιο 

 

«Η Ευρώπη έχει πληγεί σοβαρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Χρειαζόμαστε επειγόντως το ταμείο ανάκαμψης και να λειτουργήσουμε για να μετριάσουμε τις τρομερές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Ελπίζω ότι όλοι κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης και θα βοηθήσουν τώρα να ξεκαθαρίσουν τον δρόμο για την ταχεία εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ και το πακέτο ανάκαμψης - κανείς δεν χρειάζεται νέα εμπόδια και περαιτέρω καθυστερήσεις»,  σημείωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top