Αναδρομικά: Από την Παρασκευή στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Πώς θα τα πάρουν οι κληρονόμοι

Από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου έως την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, μαζί με τις κύριε συντάξεις, θα πληρωθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Όπως είπε ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον Σκάι, θα δοθούν σε συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, θα δοθεί ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ το 2012.

Αναδρομικά: Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι ανά ταμείο

Τα αναδρομικά θα έχουν μόνο την κράτηση για ασθένεια και δεν θα φορολογηθούν με 20%. Ωστόσο, ο φόρος που αναλογεί θα υπολογιστεί την άνοιξη του 2021 με τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016, όπου ανάγονται τα αναδρομικά του 11μήνου.

Πώς θα δείτε εάν είστε δικαιούχοι

Για να δει ένας συνταξιούχος, εάν δικαιούται τα αναδρομικά, μπορεί να ανατρέξει στα ενημερωτικά σημειώματα καταβολής της σύνταξής του, είτε στα παλαιότερα του 2015-2016 είτε και στα σημερινά του ΕΦΚΑ.

Αν στο εκκαθαριστικό του υπάρχει η κράτηση - μείωση του Ν. 4093/2012, τότε είναι δικαιούχος.

Πώς θα τα πάρουν οι κληρονόμοι

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στους 172.222 κληρονόμους δικαιούχους αναδρομικών, δηλαδή χήρες και παιδιά.

Όπως είπε, θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία, που ακολουθείται στις κληρονομιές.

Στα ορφανά αμφιτεροπλεύρως, δηλαδή και από μητέρα και από πατέρα, αυξάνεται η σύνταξη σύμφωνα με νέα διάταξη όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πάρουν όλο το ποσό, όχι μόνο το 70% όπως γίνεται στις συντάξεις χηρείας.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως για τους κληρονόμους θα ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για μηδενική γραφειοκρατία. Η καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους θα γίνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.
Θα γίνει ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας και θα υπάρξει εγκύκλιος για τα απαραίτητα έγγραφα. Επίσης, με πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών θα γίνει η διασταύρωση των δικαιούχων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top