Πώς προχωρά πλέον η διαδικασία για τις δηλώσεις αυθαιρέτων 

ΤΕΕ: 1,9 εκατ. κτίρια με αυθαιρεσίες έχουν καταγραφεί 

ακίνητα

Το ΤΕΕ ανακοινώνει σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ για το πέρας της διαδικασίας καταγραφής αυθαιρέτων κατηγορίας 5 (σοβαρές οικοδομικές παραβάσεις)  του νόμου 4495/2017 ότι :

Καμπανάκι για τα αυθαίρετα: Λήγει η τελευταία παράταση για τακτοποίησή τους

-    Όλες οι αιτήσεις-δηλώσεις που εισήχθησαν σε στάδιο επεξεργασίας μέχρι και τις 30/9/2020, θα δύνανται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στον Ν. 4495/2017, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έδωσε το ΥΠΕΝ.
-    Νέες δηλώσεις της κατηγορίας 5, με βάση το νόμο, δεν μπορούν να υποβληθούν στον Ν. 4495/2017.

Αυθαίρετα: Πότε λήγει η προθεμία για την τακτοποίηση


-    Η υποβολή νέων δηλώσεων για τις κατηγορίες 1 - 4, όπως και η περαίωση εκκρεμών δηλώσεων, συνεχίζεται με βάση τις προβλέψεις του Ν. 4495/2017, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
-    Οι λεπτομέρειες εφαρμογής επιμέρους ειδικών περιπτώσεων και διαδικασιών, θα εφαρμοστούν στο σύστημα ανάλογα με τις πρωτοβουλίες και οδηγίες του ΥΠΕΝ.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Κατά πρώτον, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους χιλιάδες μηχανικούς της πράξης που τα τελευταία εννέα χρόνια, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για τα αυθαίρετα, κατάφεραν να καταγράψουν, ηλεκτρονικά, με γεωγραφικό εντοπισμό, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού κράτους, περίπου 1,9 εκατομμύρια ακίνητα με αυθαιρεσίες μέχρι τώρα. Και θα συνεχίσουμε, όλοι, να το κάνουμε, για να θωρακιστεί η «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου του 2011, για να μπορέσει να προχωρήσει με πραγματικά δεδομένα ο πολεοδομικός σχεδιασμός και να τελειώσει οριστικά η αυθαίρετη δόμηση στη χώρα μας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την κοινή λογική».

Ο κ. Στασινός πρόσθεσε: «Δεν καταφέραμε να πείσουμε την Πολιτεία να ολοκληρωθεί η δήλωση αυθαιρέτων με την έναρξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, αλλά καταφέραμε να μπορούν οι μηχανικοί να ολοκληρώσουν της δουλειά τους, δηλαδή τις δηλώσεις αυθαιρέτων και αυθαιρεσιών σε ακίνητα των πολιτών που ήδη ξεκίνησαν και να μη χαθεί ο κόπος τους». 

Επίσης, το ΤΕΕ ανακοινώνει ότι:

-    Παρά τον εξαιρετικά μεγάλο φόρτο που προέκυψε από τη λήξη των προθεσμιών, περισσότερες από 200.000 χιλιάδες δηλώσεις καταγράφηκαν στο σύστημα εντός Σεπτεμβρίου.

-    Το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα, παρότι δεν είναι σχεδιασμένο για τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων και δεδομένων – αρχείων (καθώς σε μέση ημερήσια βάση τα τελευταία 9 χρόνια ο αριθμός δηλώσεων κινείται σταθερά στο ύψος των 400-500 ανά ημέρα), κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες ιστορικό ρεκόρ νέων δηλώσεων, σταθερά πέριξ των 10.000 κάθε ημέρα, με κορύφωση την Παρασκευή 25/9/2020 με 12.500 δηλώσεις. 

-    Οι υπηρεσίες του ΤΕΕ αύξησαν την διαθεσιμότητα των υπολογιστικών πόρων περισσότερο από 300% και για περιόδους κατά 500%, αλλά τα προβλήματα πρόσβασης δεν έλειψαν. Το πληροφοριακό σύστημα σταθερά εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί 2.000 ταυτόχρονους  χρήστες

Αναλυτικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, με την ολοκλήρωση των εκκρεμών δηλώσεων.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top