Αυθαίρετα: Τι κερδίζουν όσοι μπουν στη ρύθμιση έως τέλος Οκτωβρίου

Πώς θα γλιτώσετε το έξτρα πρόστιμο

Αυθαίρετα

Μικρότερο πρόστιμο αναμένεται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να δώσει πίστωση χρόνου, και συγκεκριμένα διάρκειας 4 μηνών, στους πολίτες προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα διαθέσιμα εργαλεία για να διασφαλίσουν με τα λιγότερα δυνατά πρόστιμα τις περιουσίες τους.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου στο Λαύριο, το οποίο είναι εκτός σχεδίου και δεν έχει οικοδομική άδεια, είναι άλλη κατοικία και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1993 – 2003, αν μπει τώρα στη ρύθμιση θα πληρώσει 7.300 ευρώ.

Παράταση στις αιτήσεις για τα 600 ευρώ σε επιστήμονες

Ωστόσο, αν επιλέξει να μπει μετά τη λήξη της προθεσμίας (με τα σημερινά δεδομένα 30 Ιουνίου, με την παράταση 31 Οκτωβρίου), το πρώτο έτος θα καταβάλει 9.733 ευρώ – ποσό που σταδιακά θα αυξάνεται ενώ θα φτάσει το τελευταίο έτος στα 11.761 ευρώ.

Νέες πληρωμές για το επίδομα των 800 ευρώ

Η τετραμηνη παράταση (η κλεψύδρα μετρά από 30 Ιουνίου) που θα δώσει το ΥΠΕΝ αφορά όσους έχουν αυθαίρετα κατηγορίας 1 – 4 και μπορούν να τακτοποιηθούν με τις υπάρχουσες ευνοϊκές διατάξεις του 4495/17, ενώ θα δοθεί και μια τελευταία ευκαιρία για εκείνους που ανήκουν στην 5η κατηγορία ώστε να μπουν στη ρύθμιση έως τις 31/10/2020.

Έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ – Ποιοι τη δικαιούνται, πώς θα τη λάβουν

Συγκεκριμένα, οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%. Για αυτούς, μάλιστα, η ημερομηνία είναι καταληκτική, ενώ αμέσως μετά θα αναλάβουν οι ελεγκτές δόμησης και οι μπουλντόζες, όπως έχει διαμηνύσει το υπουργείο.

Για τις τέσσερις πρώτες κατηγορίες αυθαιρέτων, που δεν θα κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους τόσο στον ισχύοντα νόμο όσο και στη ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έρθουν αντιμέτωποι έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα πέσει η αυλαία υπαγωγής των αυθαιρέτων η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου το 2025.

Ειδικότερα, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%.

Όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου, από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2025 θα είναι σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσω της οποίας οι αυθαιρετούχοι θα μπορούν έναντι κλιμακωτών προστίμων να εισέρχονται σε ρύθμιση.

Δηλαδή, ανάλογα με το πότε θα εισέρχονται, θα κυμαίνονται και τα ποσά που θα καταβάλλουν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top