Νέες πληρωμές για το επίδομα των 800 ευρώ

Πότε κάνουν αιτήσεις οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων

Το τρίτο, και τελευταίο κύμα πληρωμών, για το επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους λόγω κορωνοϊού, καταβάλλεται από σήμερα, Τρίτη 5 Μαΐου, έως την Παρασκευή, 8 Μαΐου.

Με αυτή την πληρωμή, ολοκληρώνεται το πρώτο πακέτο ενισχύσεων στους μισθωτούς που τελούν σε αναστολή σύμβασης, αναμένεται να πληρωθούν όσοι υπέβαλλαν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr από 21 έως 30 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, από τις 13 Μαΐου έως τις 19 Μαΐου προβλέπεται να γίνουν τρεις νέες πληρωμές για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Μετακίνηση σε επαρχία και νησιά: Από πότε θα επιτρέπεται

Με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Μαΐου, το υπουργείο Εργασίας δίνει νέο χρονοδιάγραμμα για τις δηλώσεις και τις πληρωμές του Μαΐου, που αφορούν σε ειδικές περιπτώσεις.

Οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με ειδικό έντυπο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του υπουργείου Εργασίας, με την οποία δηλώνουν την ειδική κατηγορία στην οποία υπάγονται από την ερχόμενη Δευτέρα 11/5/2020 έως και την επόμενη Κυριακή 17/5/2020. 

Επίδομα 800 ευρώ στην τέχνη και τον πολιτισμό - Ποιοι το δικαιούνται

Οι νές πληρωμές αφορούν εργαζομενους που ανήκουν σε συγκεκριμένες ειδικές κατηγορίες και ειδικότερα:

•    μισθωτούς του τουριστικού - επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019.

•    οικοδόμους, δικαιούχους του δωροσήμου Πάσχα 2020, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020. 

Αναστολή σύμβασης εργασίας: Τι θα ισχύσει τον Μάιο

•    φορτοεκφορτωτές, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β΄ Φορτοεκφορτωτών, Λιμένα και Ξηράς του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (ΕΜΦ), καθώς και οι φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Α΄ (ΕΜΦ), εφόσον προσκομίσουν Λογαριασμό Ασφαλισμένου ή Βεβαίωση Ασφαλισμένου από τον e-ΕΦΚΑ, με την οποία βεβαιώνεται η ασφάλισή τους στον αντίστοιχο κωδικό ειδικότητας του εκφορτωτή λιμένα ή ξηράς.

•    πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγούκαι είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e - ΕΦΚΑ Πλ. Συντάγματος. Εξαιρούνται όσοι είτε είναι δικαιούχοι της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας, είτε είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

•    τουριστικούς συνοδούς, που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, καταχωρημένους στο μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μέλος μέχρι το έτος 2019, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020. 

•    αποκλειστικούς νοσοκόμους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων, που τηρείται στις Διοικήσεις των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) του Υπουργείου Υγείας και δεν είναι υπόχρεοι υποβολής ΑΠΔ στον e- ΕΦΚΑ.

•    εργαζόμενους στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων τους και είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e - ΕΦΚΑ Ουρανούπολης και Πολυγύρου. 

•    εργαζόμενους στην ΔΕΘ - HELEXPO ΑΕ, εφόσον δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν ή δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020

Επίσης νέοι δικαιούχοι είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρέχουν εργασία στην Ελλάδα, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e- ΕΦΚΑ, ασκούν ένα από τα επαγγέλματα του παρακάτω πίνακα και έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 - Νοεμβρίου 2019:

Από αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων εξαιρούνται όσοι είναι στη συνέχεια δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top