Αναστολή σύμβασης εργασίας: Τι θα ισχύσει τον Μάιο

Παρατείνεται το μέτρο – Η αποζημίωση που θα δοθεί σε εργαζόμενους

Παράταση του μέτρου για την αναστολή εργασίας φέρνει η κυβέρνηση, καθώς σήμερα, 30 Απριλίου, λήγει η πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου, για όσες επιχειρήσεις τέθηκαν εκτός λειτουργίας με κρατική εντολή, στις 13 Μαρτίου.

Η παράταση θα είναι αυτή τη φορά για 30 μέρες, δηλαδή έως τις 31 Μαΐου, και θα αφορά  τόσο τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής και για όσο διάστημα αυτό ισχύει όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει των ΚΑΔ που όρισε το υπουργείο Οικονομικών.

Καταργείται η έξοδος με αποστολή SMS στο 13033

Το μέτρο θα έχει ευέλικτη μορφή τον Μάιο, ώστε να «κουμπώσει» με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) θα προβλέπεται πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους.

Εκ περιτροπής εργασία για χιλιάδες εργαζόμενους φέρνει ο Covid-19 

Συγκεκριμένα,  τον ερχόμενο μήνα κι ενώ σταδιακά θα ανοίγουν οι επιχειρήσεις θα λειτουργεί διπλό σύστημα. Ένα τμήμα των εργαζομένων θα επιστρέφει στην δουλειά του και ένα άλλο τμήμα των εργαζομένων θα μπορεί να διατηρείται σε αναστολή και κατά την διάρκεια της παράτασης.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία ήταν 800 ευρώ για 45 μέρες, θα υπολογιστεί αναλογικά και θα φτάσει τα 534 ευρώ.

Στην ΠΝΠ θα υπάρχει και η πρόβλεψη να ανακαλεί ο εργοδότης την αναστολή  πριν την ολοκλήρωση των 30 ημερών ή ακόμη και να την διακόπτει προκειμένου ο εργαζόμενος να επιστρέψει στην δουλειά του, καθώς οι επιχειρήσεις θα ανοίγουν σταδιακά, εβδομάδα την εβδομάδα.

Έτσι, εάν πχ. ένας εργαζόμενος παραμείνει σε αναστολή εργασίας για 15 ημέρες τον Μάιο και στη συνέχεια επιστρέψει στην εργασία του, τότε θα δικαιούται αναλογική αποζημίωση ειδικού σκοπού. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top