Ενοίκια: Πότε μειώνονται υποχρεωτικά και πότε προαιρετικά

Η προαιρετική ισχύει μέχρι το τέλος του έτους.

Χρήματα

Τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και δικαιούνται την έκπτωση 40% του ενοικίου για τον Σεπτέμβριο προσδιόρισε το υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των μεταφορών, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ενώ στον σχετικό κατάλογο έχουν συμπεριληφθεί και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την παραγωγή, επεξεργασία και πώληση γούνας.

Παράταση ενός μήνα για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών καθόρισε και ποιες πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούν να συμφωνήσουν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων μείωση του ενοικίου τουλάχιστον 30% για τον Σεπτέμβριο.

Στις επιχειρήσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται μεγάλο τμήμα του λιανικού εμπορίου, όπως επιχειρήσεις καλλυντικών, διαφημιστικών ειδών, υπόδησης και ένδυσης, λουλουδιών, ειδών δώρου, εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού και εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. 

Τόσο στο υποχρεωτικό όσο και στο προαιρετικό «κούρεμα» των ενοικίων, οι ιδιοκτήτες δικαιούνται έκπτωση φόρου, η οποία συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ

Στην περίπτωση της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου, η αποζημίωση ανέρχεται στο 30% επί του ενοικίου που δεν θα καταβληθεί. 

Στην περίπτωση της προαιρετικής μείωσης, η επιστροφή φόρου θα είναι ίση με το 12% επί του αρχικού ενοικίου. Αυτό σημαίνει ότι για ενοίκιο, π.χ., 1.000 ευρώ και με μείωση 300 ευρώ η κάλυψη από το κράτος ανέρχεται σε 120 ευρώ ή διαφορετικά το ποσοστό της κάλυψης φθάνει στο 40% των απωλειών. Οσο αυξάνεται το ποσοστό μείωσης του ενοικίου τόσο περιορίζεται το όφελος. Για παράδειγμα, για ενοίκιο 1.000 ευρώ και μείωση 50% (δηλαδή απώλεια 500 ευρώ) η κάλυψη από το κράτος παραμένει στα 120 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 24% των απωλειών.


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top