Τελευταία ευκαιρία σήμερα για αδήλωτα τετραγωνικά και ΕΝΦΙΑ

Παράταση ζητούν λογιστές και ιδιοκτήτες ακινήτων

Τι είχε δηλώσει ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για την παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέχρι 30/9  

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για ΕΝΦΙΑ, αδήλωτα τετραγωνικά και φόρο εισοδήματος, αν και δεν αποκλείεται αργά το βράδυ να ανακοινωθεί παράταση για κάποιες εξ αυτών, όπως τα αδήλωτα τετραγωνικά και η τακτοποίηση αυθαιρέτων, κάτι που ζητούν επιτακτικά λογιστές και ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Αδήλωτα τετραγωνικά

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν έως σήμερα τις επιπλέον αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων τους στους δήμους τους ή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (https://tetragonika.govapp.gr/).

Αν δεν το κάνουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών τα έτη έως το 2019, αλλά και με τσουχτερά πρόστιμα. 

Έτσι θα πρέπει να δηλώσουν ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους, ενώ για τις επιπλέον επιφάνειες που θα δηλώσουν θα χρεωθούν με δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους μόνο για τη χρονική περίοδο από 1/1/2020 και μετά. 

Πρόγραμμα Γέφυρα

Έως σήμερα μπορούν να υποβάλουν επίσης αίτηση για υποβολή στο πρόγραμμα «Γέφυρα» οι πληττόμενοι δανειολήπτες από την κρίση του κορωνοϊού. 

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν «πράσινοι» και «κόκκινοι» δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση και επιδοτούνται από το Δημόσιο έως και με 90% τη δόση δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Τακτοποίηση αυθαιρέτων

Σήμερα λήγει επίσης η προθεσμία για τους φορολογούμενους που θέλουν να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά του, ακόμα και κτίρια με σοβαρές αυθαιρεσίες «κατηγορίας 5», που αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση, ή κατά 20% καθ’ ύψος, χωρίς οικοδομική άδεια. 

Φόρος εισοδήματος

Οι φορολογούμενοι που δεν εξόφλησαν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος στις 31 Αυγούστου θα πρέπει σήμερα να καταβάλουν την τρίτη δόση του φόρου, ενώ η τελευταία θα πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. 

ΕΝΦΙΑ

Τέλος οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν σήμερα να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, διαφορετικά θα δηλώσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου έως και τις 30 Οκτωβρίου χωρίς καμία επιβάρυνση. Οι υπόλοιπες τέσσερις δόσεις θα καταβληθούν κανονικά την τελευταία μέρα κάθε μήνα έως τον Φεβρουάριο του 2021.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top