Κτηματολόγιο: «Παγώνουν» τα πρόστιμα έως το τέλος του έτους

Τα νέα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου

Ακίνητα Αθήνα

«Πάγωμα» των προστίμων για τις τελευταίες 105 ημέρες (έως το τέλος του χρόνου), έναρξη το καλοκαίρι του 2021 της συλλογής δηλώσεων σε Κυκλάδες, Κρήτη, Κέρκυρα, Θεσπρωτία και κατάργηση των υποθηκοφυλακείων έως τον Ιανουάριο του 2022 είναι οι τρεις άξονες που θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το Κτηματολόγιο.

Σε ό, τι αφορά στα πρόστιμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, «παγώνουν» έως το τέλος του χρόνου. Με το νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί από την επόμενη χρονιά, τα νέα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης.

Κτηματολόγιο: Πρόστιμο έως 2.000 ευρώ για εκπρόθεσμη δήλωση

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης που θα καθυστερήσει τρία χρόνια να υποβάλει δήλωση θα πληρώσει περισσότερα από έναν άλλον που θα καθυστερήσει τρεις μήνες.

Η αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο, δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν όσο εύκολα νομίζουν την περιουσία τους.

Αυτό επειδή, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, θα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους.

Για τις δηλώσεις οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν ότι σε Κυκλάδες, Κρήτη, Κέρκυρα και Θεσπρωτία η συλλογή δηλώσεων θα αρχίσει το καλοκαίρι του 2021.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και τα έγγραφα που πρέπει να υποβληθούν (και ηλεκτρονικά) είναι λίγα.

Ωστόσο, ο κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να γνωρίζει πού βρίσκεται το ακίνητό του για να το εντοπίζει πάνω στους χάρτες.

Εκτός από το έντυπο της δήλωσης πρέπει να υποβληθούν: απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας, απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής/ εγγραφής στο υποθηκοφυλάκειο, στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου, απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας αλλά και εγγράφου που αποδεικνύει τον ΑΦΜ.

Σημειώνεται πως το πάγιο τέλος για κάθε δικαίωμα επί ακινήτου είναι 35 ευρώ και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top