Πρόωρη συνταξιοδότηση με λιγότερα από 20 χρόνια για μητέρες

Ποιες αφορά

Μητέρα με παιδί

Να συνταξιοδοτηθούν με 18,4 χρόνια ασφάλισης μπορούν περίπου 15.000 μητέρες.

Αυτό αφορά τις «παλαιές» ασφαλισμένες στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, που έχουν όμως ως τελευταίο φορέα ασφάλισης το πρώην ΙΚΑ, καθώς διάταξη, που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, άνοιξε παράθυρο για τη συνταξιοδότηση νωρίτερα από τα 62 ή 67 έτη.

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε θα δοθούν – Όλες οι ημερομηνίες

Η δυνατότητα συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη αφορά γυναίκες που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά έως τις 31/12/1992 και μπορεί να αξιοποιηθεί από μητέρες που έως σήμερα έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλισης τους σε φορείς ελεύθερων επαγγελματιών όπως ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, ΟΑΕΕ-ΤΣΑ, ΟΑΕΕ-ΤΑΕ,ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ κ.α.

Οι τρεις κατηγορίες αναδρομικών που θα δοθούν από τον Οκτώβριο

Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα πρέπει υποχρεωτικά, κατά την ημερομηνία ενηλικίωσης του τελευταίου τέκνου τους, η οποία δεν μπορεί να είναι μετά τις 31/12/2012, να έχουν συμπληρώσει σε όλους τους φορείς ασφάλισης συνολικά 5.500 ένσημα ή 18,4 έτη ασφάλισης.

Στην πράξη για να πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα πρέπει να συνυπάρχει πριν από το 2013 η ανηλικότητα του παιδιού και ο χρόνος ασφάλισης των 5.500 ημερών, ανεξαρτήτως του Ταμείου όπου ήταν ασφαλισμένες εκείνη τη στιγμή.

Ειδικά για τις μητέρες των οποίων τα παιδιά ενηλικιώθηκαν μετά την 1η/1/2011 υπάρχει και η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top