Σαρώνει η ανεργία και η υποαπασχόληση στον τουρισμό  

Πρόβλεψη για έσοδα στο… 20% της περσινής χρονιάς!

Εργαζόμενοι… άνεργοι είναι χιλιάδες απασχολούμενοι στον τουρισμό. Οι ξεναγοί περιμένουν έξω από τα Μουσεία, ενώ τουριστικοί πράκτορες, σεφ ξενοδοχείων και συνοδοί εκδρομών αναζητούν τους λιγοστούς τουρίστες για να απασχοληθούν.  

Το υπουργείο Τουρισμoύ αναζητά καταλύματα για κορωνοϊό – Πόσα δίνει
 

Κάποιοι τουρίστες έχουν αρχίσει να έρχονται,  όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα για πολλούς κλάδους, όπως για παράδειγμα οι ξεναγοί.

«Είμαστε ουσιαστικά άνεργοι. Ο ξεναγικός τουρισμός δεν έχει σχέση με τον απλό τουρισμό. Ποιος θα έρθει να μπει σε ένα πούλμαν με άλλους 50 άγνωστους και να γυρίσει την Ελλάδα;» δηλώνει στο Stat o πρόεδρος των ξεναγών Κρίτων Πιπέρας. 
Όπως εξηγεί ο κ. Πιπέρας 3.000 ξεναγοί θεωρούν το φετινό καλοκαίρι χαμένο. Ακόμα και κάποιες λίγες κρατήσεις που είχαν απομείνει για τον Οκτώβριο ακυρώνονται.

Μαξίμου: Ανοίγουμε τις πύλες με ασφάλεια – 4 κρούσματα στο "Ελ. Βενιζέλος"

Για ένα πρωτόγνωρο Καλοκαίρι μιλά και η τουριστική πράκρορας Μαρία Αλιφραγκή: «Είμαστε 15 άτομα στο γραφείο και αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με το ένα τρίτο. Μακάρι να είχαμε δουλειά και να δουλεύαμε όλοι αλλά δεν υπάρχει. Μας είχαν πει ότι τα τουριστικά γραφεία θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού αλλά δεν έγινε». 

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Το μερίδιο του τουρισμού στη συνολική απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται στο 5%, αλλά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Ισπανία, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι σημαντικά υψηλότερα.
Οι σερβιτόροι, μάγειρες, bartenders, ξεναγοί και συνοδοί εκδρομών αντιστοιχούν περίπου στο 50% των θέσεων εργασίας στον κλάδο

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!

«Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα τα πράγματα και έτσι όπως μπορούμε να δούμε τώρα το άμεσο μέλλον, θεωρώ ότι δεν μπορεί κανείς να προσδοκά, με βάση τα αισιόδοξα σενάρια, περισσότερο από το 20% με 25% των εσόδων που είχαμε πέρσι από τον τουρισμό» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.  

«Οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες για ένα κλάδο που το 25% των εργαζομένων απασχολούνται εποχικά και αν χαθεί το καλοκαίρι θα ξαναδουλέψουν του χρόνου ! Και ο τουρισμός απασχολεί νέους ανθρώπους. ΟΙ 4 στους 10 είναι κάτω των 35 ετών. Πολλοί απ΄αυτούς σήμερα είναι άνεργοι» επισημαίνει. 

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΜΕ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε το πρωί με τον Συνδεσμο Τουριστικών επιχειρήσεων και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση

Τσίπρας: Ανευθυνότητα το μέτρο για δωμάτια καραντίνας στα ξενοδοχεία

Ο τουρισμός σε όλα τα χρόνια της κρίσης αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς εργαζόμενους και η απασχόληση στον κλάδο αυξήθηκε σημαντικά από το 2010 μέχρι και το ξέσπασμα της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top