Αγίου Πνεύματος: Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι που εργάζονται σήμερα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν

χρήματα

Του Αγίου Πνεύματος σήμερα και ολόκληρος ο Δημόσιος Τομέας παραμένει κλειστό, όπως και οι τράπεζες. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η αργία του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος. 

Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για καταστήματα, τράπεζες, σούπερ μάρκετ

Ωστόσο, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμού εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. 

Αγίου Πνεύματος: Το «στοίχημα» της διαχείρισης ύποπτου κρούσματος

Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δε θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν, παρότι έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει εφέτος κατ' εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους, οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top