Καββαθάς στο star.gr: «Δύσκολα θα δούμε τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ»

Εστίαση: Μειωμένος τζίρος έως 90% - Κλειστό το 25 - 30% των καταστημάτων

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου της Π.Ο.Ε.Σ.Ε Γιώργου Καββαθά για την εστίαση

Μειωμένος από 24 στο 13% είναι από εχθές ο συντελεστής ΦΠΑ σε μία σειρά προϊόντων όπως ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά και ροφήματα στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης πολιτών, επιχειρήσεων και τουρισμού λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο, «ο καταναλωτής δύσκολα θα δει αυτή τη μείωση στο τελικό προϊόν», εκτίμησε μιλώντας στο star.gr ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.).

«Πρόκειται περισσότερο για μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων παρά μείωσης των τιμών», είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, το 2016 όταν αυξήθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 24% η αύξηση δεν πέρασε στην κατανάλωση, αλλά απορροφήθηκε από τις επιχειρήσεις. «Επίσης, έχει επιβληθεί και παραμένει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ, ο οποίος σε κάθε επιχείρηση αντιστοιχεί ετησίως σε περίπου 5.000- 6.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα περάσει στον καφέ αυτή τη μείωση», πρόσθεσε.

Πρόεδρος ξενοδόχων στο star.gr: «Κλειστά παρέμειναν 8 στα 10 ξενοδοχεία» 

Ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι για να βοηθηθούν και οι επιχειρήσεις και η κατανάλωση θα έπρεπε ο συντελεστής ΦΠΑ να μεταταχθεί στο 6%, ώστε και να περάσει στην κατανάλωση η μείωση των τιμών και να αποτελέσει μία ένεση βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.


«Έχουμε ζήτηση, όχι κρατήσεις» λέει πλοίαρχος θαλαμηγού σκάφους στο star.gr

Κλειστά καταστήματα- Καθίζηση στον τζίρο της εστίασης

Αν και η εστίαση επανεκκίνησε πριν από μία εβδομάδα, περίπου 25- 30% των καταστημάτων παραμένουν κλειστά, ενώ καθίζηση καταγράφεται στον τζίρο τον υπολοίπων. «Στο χώρο του καφέ ο τζίρος παρουσιάζει πτώση 50- 60% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ στην εστίαση ο κύκλος εργασιών την εβδομάδα που κύλησε ήταν 90% κάτω, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι».

Τα καταστήματα που δεν άνοιξαν, είναι κυρίως ταβέρνες και εστιατόρια που σύμφωνα με τον κ. Καββαθά είτε δεν έχουν εξωτερικό χώρο, είτε αδυνατούν λόγω της διαμόρφωσης του εσωτερικού τους χώρου να προσαρμοστούν στις υποχρεωσεις που προβλέπει η υγειονομική διάταξη σε σχέση με το ανοίγμα των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, όπως συμπλήρωσε υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι καταστημάτων εστίασης. ιδιαίτερα στους τουριστικούς προορισμούς που παραμένουν κλειστά, καθώς δεν έχουν αντικείμενο δουλειάς.

Μάχη να μη χαθεί τελείως η σεζόν του τουρισμού στη Χαλκιδική λόγω κορωνοϊού

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τις πρώτες επιχειρήσεις περιμένουμε μία βελτίωση της διάταξης από το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να μπορουν να λειτουργήσουν. Τα εποχιακά καταστήματα ωστόσο, εξαρτώνται από την προσέλευση των τουριστών, πχ στη Ρόδο, αν δεν προσγειωθούν αεροπλάνα αδυνατούν να ανοίξουν οι επιχειρήσεις», είπε.

Όπως επεσήμανε, ο κλάδος απασχολεί 330.000 εργαζόμενους και αν τελικά μπει λουκέτο στο 1/3 των καταστημάτων, σχεδόν 100.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. 

Σε σχέση με τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων ο κ. Καββαθάς ανέφερε, ότι μετά τη βελτίωση των σχετικών διατάξεων από το υπουργείο Ανάπτυξης τα καταστήματα πλέον λειτουργούν με το 70- 75% του δυναμικού τους. Όπως εξήγησε, «με την ανάλογη πελατεία, αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες».

Καλοκαίρι 2020: Επιτρέπεται ο καφές αλλά όχι η μουσική στις παραλίες

Στοίχημα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα αποτελέσει ένα στοίχημα για τον κλάδο για την επιστροφή σε μια κανονικότητα. «Ελπίζουμε να βοηθήσει και ο καιρός. Θα είναι και μια πρόβα τελική να δουμε και τη διάθεση του κόσμου για έξοδο. Ελπίζουμε να κερδίσουμε το στοίχημα των γεμάτων καταστημάτων, ώστε να μπούμε σε μια κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες για παραβάσεις των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού το διάστημα από τις 25 Μαΐου οπότε επαναλειτούργησαν τα καταστήματα εστίασης, ανέφερε ότι καταγράφηκαν 2- 3 σε κάθε περιοχή. «Σε κάθε περίπτωση αφορούσαν σε εξόφθλαμες παραβάσεις», διευκρίνισε.

Αγίου Πνεύματος 2020: Πότε πέφτει και πού θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις

Παρόλα αυτά εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία του κλάδου της εστίασης καθώς, όπως ανέφερε τη διάρκεια των 2,5 μηνών αναστολής της λειτουργίας του, έχει ήδη συσσωρεύσει υποχρεώσεις.

«Πρόκειται για χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες από ρυθμισμένες οφειλές, από τρέχουσες υποχρεώσεις, από ενοίκια ανοικτά και δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του κλάδου στο επίπεδο χρηματοδότησης», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top