Γεραπετρίτης: Το σχέδιο για τους τουρίστες – Τι θα ισχύσει το καλοκαίρι

Τι δήλωσε στο Star για τη στήριξη οικονομίας και απασχόλησης

Κρίσιμη χαρακτήρισε την Τετάρτη 13/5 για τον τουρισμό ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα.    

Αυτές είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης στην ΕΕ για τον τουρισμό  

Όπως ανέφερε, την ίδια ημέρα θα εκδοθεί το πρώτο προσχέδιο της ΕΕ με οδηγίες για  τα ξενοδοχειακά καταλύματα, τις μεταφορές, την υγειονομική διαχείριση κ.α. 

«Αύριο είναι μια κρίσιμη ημέρα, αλλά εμείς είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και μόνοι μας για να υποδεχθούμε τον τουρισμό, εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.  

Ο Υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι θα γίνει σε τρία επίπεδα η προσπάθεια: 

1.    Ενίσχυση υγειονομικών δομών σε όλες τις περιοχές 

2.    Πίεση στην ΕΕ για αποφάσεις που δε θα είναι βλαπτικές για τα εθνικά συμφέροντα και για να μην κλονιστεί η παράσταση υγείας που έχουν όλοι οι Οργανισμοί μας

3.    Διακρατικές συμφωνίες,  ώστε να έχουμε άμεση μεταφορά τουριστών. «Είναι κρίσιμο να υποδεχτούμε τουρίστες από χώρες με λιγότερα κρούσματα» τόνισε χαρακτηριστικά.  

Όσον αφορά το τι θα γίνει με την καραντίνα,  ο Υπουργός Επικρατείας ήταν κατηγορηματικός:   «Δεν  υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καραντίνα για τους ερχόμενους στη χώρα μας επισκέπτες. Θα υπάρξει ένα τεστ στις χώρες τους και ενδεχομένως και μια θερμομέτρηση  κατά την άφιξη στη χώρα μας. Από εκεί και πέρα θα πάρουμε μέτρα ώστε και να υπάρχει κρούσμα να μην υπάρξει διάχυση (…)  Είναι απολύτως αποτρεπτικό να τεθεί ζήτημα καραντίνας, θα έχουμε σθεναρή στάση σε αυτό και σε επίπεδο ΕΕ».  

Χαρδαλιάς: Από τις 18/5 μετακινήσεις σε ηπειρωτική Ελλάδα - Κρήτη

Ο κ. Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα για μερικό άνοιγμα (πλην νησιών) της κίνησης εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας των πολιτών  από 18/5 και ότι από 25/5,  εφόσον τα υγειονομικά δεδομένα κυλίσουν ομαλά,  θα απελευθερωθεί γενικώς η μετακίνηση, αλλά…  χαμογέλασε «με νόημα» όταν δήλωσε στη Μ. Ζαχαρέα  ότι «από 1/6 θα υπάρξει άνοιγμα στην εστίαση, το αργότερο».  Όπως διευκρίνισε το μειδίαμα αφορά ότι υπάρχει πίεση,  όχι μόνο από τους επιχειρηματίες της εστίασης αλλά και από τους πολίτες που θέλουν να απολαύσουν το σαββατοκύριακο, όμως πρόσθεσε: «Αλλά ότι κερδήθηκε με κόπο δεν πρέπει να χαθεί». 

Γεωργιάδης: Την Πέμπτη θα κριθεί αν θα ανοίξει νωρίτερα η εστίαση 


Για το χρονοδιάγραμμα επίσης ανέφερε ότι από 15/6 θα υπάρξει σχετική απελευθέρωση και των πτήσεων με βάση την απόφαση της ΕΕ, ενώ  σταδιακά, από 1/7 αν  όλα πάνε καλά,  «θα είμαστε σε θέση να υποδεχθούμε και τον εισερχόμενο τουρισμό». 

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  

Ο Υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε επίσης ότι θα υπάρξουν διαρκή πακέτα στήριξης που αφορούν τόσο τη στήριξη της αγοράς όσο και της απασχόλησης, για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε ο  κορωνοϊός.   

Όπως τόνισε θα δοθούν τα ευέλικτα εργαλεία ώστε οι επιχειρήσεις να απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος του εποχιακού προσωπικού,  με τη αναγκαία στήριξη. 

«Επιβάλλαμε το πιο αυστηρό καθεστώς στην ΕΕ,  με απαγόρευση των απολύσεων» υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.   

Αναφέρθηκε τέλος στον επιμερισμό του κόστους των ενοικίων και στη στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία. «Μέριμνα της Πολιτείας είναι όσοι επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα από το κόστος της πανδημίας να αποζημιωθούν και να έχουν μια μορφή ενίσχυσης, πιθανότατα φορολογική που θα τους δίνει μια ανάσα για τα εισοδήματά τους» κατέληξε ο Υπουργός Επικρατείας.       
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top