«Μαύρες» προβλέψεις για ευρωζώνη: Ύφεση-ρεκόρ 7,75% το 2020!

Πολύ μεγαλύτερη από την ύφεση του 2009 - Πρωταθλήτρια με 9,7% η Ελλάδα

Σκληρό αναμένεται να είναι το πλήγμα στην ελληνική οικονομία το 2020, λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις εαρινές προβλέψεις της για τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ, το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) της χώρας θα μειωθεί φέτος κατά 9,7%, για να αυξηθεί το 2021 κατά 7,9%.

Το ποσοστό και στις δύο περιπτώσεις είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Το ποσοστό της ανεργίας  θα αυξηθεί φέτος στο 19,9% για να υποχωρήσει το 2021 στο 16,8%, χαμηλότερα από ότι το 2019 όταν  είχε ανέλθει στο 17,3%.

O πίνακας με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση στην ευρωζώνη και την ΕΕ των 27

Η έκθεση προβλέπει έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 6,4% του ΑΕΠ φέτος, το οποίο θα περιορισθεί στο 2,1% το 2021, αλλά και  μείωση των επενδύσεων 30% φέτος και αύξησή τους κατά 33% το 2021. 

Ύφεση-ρεκόρ 7,75% για ευρωζώνη

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 7,75% το 2020 και θα αναπτυχθεί κατά 6,25% το 2021, ενώ η οικονομία της ΕΕ των 27 προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 7,5% το 2020 και να αυξηθεί κατά περίπου 6% το 2021, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν.

Η Κομισιόν καταγράφει ότι το σοκ για την οικονομία της ΕΕ είναι συμμετρικό στο ότι η πανδημία έχει πλήξει όλα τα κράτη - μέλη, αλλά και η ύφεση (από -4,25% στην Πολωνία σε -9,7% στην Ελλάδα) και η ισχύς της ανάκαμψης το 2021 αναμένεται να διαφέρουν σημαντικά.

Τραπεζοκαθίσματα παντού και μείωση του ΦΠΑ στον καφέ

Η οικονομική ανάκαμψη κάθε κράτους μέλους θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα αυτή, αλλά και από τη δομή των οικονομιών τους και την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται με σταθεροποιητικές πολιτικές, αναφέρει η Κομισιόν ενώ δεδομένης της αλληλεξάρτησης των οικονομιών της ΕΕ, η δυναμική της ανάκαμψης σε κάθε κράτος μέλος θα επηρεάσει επίσης τη δύναμη της ανάκαμψης άλλων κρατών μελών.

Αναλυτικά, η Κομισιόν καταγράφει ότι η πανδημία επηρέασε σοβαρά τις καταναλωτικές δαπάνες, τη βιομηχανική παραγωγή, τις επενδύσεις, το εμπόριο, τις ροές κεφαλαίων και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Η οικονομία της ΕΕ δεν αναμένεται να αντισταθμίσει πλήρως τις απώλειες του τρέχοντος έτους έως το τέλος του 2021. Οι επενδύσεις θα παραμείνουν συγκρατημένες και η αγορά εργασίας δεν θα έχει ανακάμψει πλήρως.

Προειδοποιεί δε ότι η συνεχιζόμενη αποτελεσματικότητα των μέτρων της ΕΕ και των εθνικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της οικονομικής ζημίας και τη διευκόλυνση μιας ταχείας, ισχυρής ανάκαμψης για να τεθούν οι οικονομίες στο δρόμο της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Λαγκάρντ: Στο 12% θα ανέλθει η ύφεση στην ευρωζώνη!

Η ανεργία πρόκειται να αυξηθεί, αν και τα μέτρα πολιτικής πρέπει να περιορίσουν την άνοδο της, καταγράφει τονίζοντας ότι ενώ τα προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας, οι επιδοτήσεις των μισθών και η υποστήριξη των επιχειρήσεων θα συμβάλουν στον περιορισμό των απωλειών θέσεων εργασίας, η πανδημία θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να αυξηθεί από 7,5% το 2019 σε 9,5% το 2020 πριν μειωθεί ξανά σε 8,5% το 2021. Στην ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί από 6,7% το 2019 στο 9% το 2020 και μετά πέφτει στο 8% περίπου το 2021.

Ορισμένα κράτη μέλη θα δουν πιο σημαντικές αυξήσεις στην ανεργία από άλλα. Εκείνοι με υψηλό ποσοστό εργαζομένων με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις και εκείνα όπου μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού εξαρτάται από τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Οι νέοι που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό αυτή τη στιγμή θα δυσκολευτούν επίσης να εξασφαλίσουν την πρώτη τους δουλειά.

Επιπλέον οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να μειωθούν σημαντικά φέτος λόγω της πτώσης της ζήτησης και της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες μαζί θα αντισταθμίζουν περισσότερο από μεμονωμένες αυξήσεις τιμών που προκαλούνται από διαταραχές του εφοδιασμού που σχετίζονται με πανδημία.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, όπως μετράται από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), προβλέπεται τώρα στο 0,2% το 2020 και στο 1,1% το 2021. Για την ΕΕ, ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 0,6% το 2020 και 1,3% το 2021 .

Ακολούθως, η Κομισιόν προβλέπει ότι οι αυτόματοι σταθεροποιητές, όπως οι πληρωμές παροχών κοινωνικής ασφάλισης σε συνδυασμό με φορολογικά διακριτικά μέτρα, αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση των δαπανών. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό δημόσιο έλλειμμα της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί από μόλις 0,6% του ΑΕΠ το 2019 σε περίπου 8,5% το 2020, πριν μειωθεί στο 3,5% περίπου το 2021.

Αφού σημείωσε πτωτική τάση από το 2014, ο δείκτης δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται επίσης να αυξηθεί. Στη ζώνη του ευρώ, προβλέπεται να αυξηθεί από 86% το 2019 σε 102,75% το 2020 και να μειωθεί σε 98,75% το 2021. Στην ΕΕ, προβλέπεται να αυξηθεί από 79,4% το 2019 σε περίπου 95% φέτος πριν μειωθεί σε 92% το επόμενο έτος.

Η εαρινή πρόγνωση καλύπτεται από υψηλότερο από το συνηθισμένο βαθμό αβεβαιότητας. Βασίζεται σε ένα σύνολο υποθέσεων σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού και των σχετικών μέτρων περιορισμού. Η βασική γραμμή προβλέψεων προϋποθέτει ότι το lockdown θα αρθεί σταδιακά από τον Μάιο και μετά.

Μια πιο σοβαρή και πιο μακροχρόνια πανδημία, από ό, τι προβλεπόταν σήμερα, θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από ό, τι υποτίθεται στο βασικό σενάριο αυτής της πρόβλεψης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ελλείψει ισχυρής και έγκαιρης κοινής στρατηγικής ανάκαμψης σε επίπεδο ΕΕ, υπάρχει ο κίνδυνος η κρίση να οδηγήσει σε σοβαρές στρεβλώσεις στην ενιαία αγορά και σε παγιωμένες οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και κοινωνικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.

Υπάρχει, επίσης, ο κίνδυνος η πανδημία να προκαλέσει πιο δραστικές και μόνιμες αλλαγές στη στάση έναντι των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας και της διεθνούς συνεργασίας, οι οποίες θα επηρεάσουν την εξαιρετικά ανοιχτή και διασυνδεδεμένη ευρωπαϊκή οικονομία. Η πανδημία θα μπορούσε επίσης να αφήσει μόνιμα σημάδια λόγω πτώχευσης και μακροχρόνιων ζημιών στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ δεν είναι ακόμη σαφείς, οι προβλέψεις για το 2021 βασίζονται σε μια καθαρά τεχνική υπόθεση του status quo όσον αφορά τις εμπορικές τους σχέσεις. Αυτό προορίζεται μόνο για σκοπούς πρόβλεψης και δεν αντικατοπτρίζει καμία πρόβλεψη ή πρόβλεψη σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελλοντική τους σχέση.

Ο Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία που λειτουργεί για τον Άνθρωπο, δήλωσε σχετικά ότι "σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να απεικονίσουμε προσωρινά την κλίμακα και τη βαρύτητα του σοκ στις οικονομίες μας. Ενώ η άμεση επίπτωση θα είναι πολύ πιο σοβαρή για την παγκόσμια οικονομία από την χρηματοπιστωτική κρίση, το βάθος του αντίκτυπου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, την ικανότητά μας να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια την οικονομική δραστηριότητα και μετά να ανακάμψουμε. Αυτό είναι ένα συμμετρικό σοκ: όλες οι χώρες της ΕΕ επηρεάζονται και όλες αναμένεται να έχουν ύφεση φέτος. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει σε έκτακτα μέτρα για τον μετριασμό του αντίκτυπου. Η συλλογική μας ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από τις συνεχείς ισχυρές και συντονισμένες απαντήσεις σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Είμαστε πιο δυνατοί μαζί. "

Ο Paolo Gentiloni, Επίτροπος για την Οικονομία, συμπλήρωσε: "η Ευρώπη βιώνει ένα οικονομικό σοκ χωρίς προηγούμενο μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Τόσο το βάθος της ύφεσης όσο και η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι άνισα, εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία μπορούν να αρθούν τα lockdown, τη σημασία υπηρεσιών όπως ο τουρισμός σε κάθε οικονομία και από τους χρηματοοικονομικούς πόρους κάθε χώρας. Αυτή η απόκλιση αποτελεί απειλή για την ενιαία αγορά και τη ζώνη του ευρώ - ωστόσο μπορεί να μετριαστεί μέσω αποφασιστικής και κοινής ευρωπαϊκής δράσης. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση. "  

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top