Τραπεζοκαθίσματα παντού και μείωση του ΦΠΑ στον καφέ

Σχέδιο διάσωσης της εστίασης επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Σχέδιο διάσωσης της εστίασης, υπό την απειλή των μειωμένων εσόδων για χιλιάδες καφετέριες και εστιατόρια, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, προβλέπει τη διάθεση δημοσίου χώρου χωρίς πρόσθετο κόστος, ακόμη και στον δρόμο.

Στις σκέψεις είναι, όπου φυσικά είναι αυτό εφικτό, ακόμη και η πεζοδρόμηση δρόμων τα σαββατοκύριακα, ώστε να μπορούν να επεκταθούν τα τραπεζοκαθίσματα από επιχειρήσεις της εστίασης.

Ο «πεντάλογος» για καφέ και εστιατόρια: Πώς θα λειτουργήσουν

«Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ξεκαθάρισε ότι, σε συνεννόηση με τους δημάρχους, θα πρέπει να μείνει χώρος για να περνούν οι πεζοί.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης

Παράλληλα, εξετάζεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τον καφέ (πιθανόν στο 13%), ώστε να δοθεί ανάσα στις καφετέριες, που θα εξυπηρετούν πολύ μικρότερο αριθμό πελατών.

Μετακίνηση σε επαρχία και νησιά: Από πότε θα επιτρέπεται

Εξάλλου, όσον αφορά τους εργαζόμενους το σχέδιο προβλέπει «ευέλικτες» σχέσεις απασχόλησης ώστε οι εργαζόμενοι να απασχολούνται με μειωμένο ωράριο χωρίς όμως αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους.

«Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και τις θέσεις απασχόλησης και αφορά ιδίως στο χώρο της εστίασης τώρα το καλοκαίρι», δήλωσε την Τρίτη στον Σκάι ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως «αναμένεται ένα βαθύ υφεσιακό κύμα να χτυπήσει την Ελλάδα», ενώ υπογράμμισε – όσον αφορά την τήρηση των μέτρων – πως «όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε το πακέτο των μέτρων αυτές τις δύο εβδομάδες, τόσο πιο πιθανό είναι η άρση των υπολοίπων περιορισμών να γίνει πιο γρήγορα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση, εάν όλα εξελιχθούν καλώς, να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.

Από την άλλη, οι επαγγελματίες της εστίασης ζητούν από την κυβέρνηση νέα μέτρα στήριξης αλλά και αποζημίωση και για τις πρώτες ύλες που καταστράφηκαν όταν τους έκλεισε το κράτος, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων της εστίασης με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Άδωνι Γεωργιάδη είπαν ότι η ζημιά κυμαίνεται από 1.000 ως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησης.

Οι υπουργοί τους αντέτειναν την αποζημίωση των 800 ευρώ, που εισέπραξαν, και τα επιδοτούμενα δάνεια από το ΤΕΠΙΧ. Ωστόσο, οι επαγγελματίες τους απάντησαν ότι το 50% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να πάρει τέτοια δάνεια γιατί οι τράπεζες ζητάνε εγγυήσεις, ειδικά για εκείνους που είναι «κόκκινοι».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top