Τηλεργασία: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή

Ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

Εργασία από υπολογιστή

Μόνο το 10% των εργαζομένων, που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα μπορούν να παρέχουν πρόσκαιρη εργασία στην επιχείρηση μέσω τηλεργασίας, σύμφωνα με την διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων λόγω κορωνϊού

Όπως τονίζεται, η παροχή εργασίας με τηλεργασία από εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, θα γίνεται μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα 10 νέα μέτρα απαγόρευσης που θα ανακοινωθούν

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν με τηλεργασία για τις πρόσκαιρες, και όχι πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης, θα πρέπει να λάβουν επιμίσθιο που θα συμφωνηθεί με τον εργοδότη τους με βάση τις μεικτές μηνιαίες αποδοχές τους και να καταβάλουν αντίστοιχα οι εργοδότες το τμήμα των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογεί για το επιμίσθιο.

Πότε θα δοθούν τα 800 και τα 600 ευρώ στους δικαιούχους

Αναλυτικά, στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

Α. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις

Στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 της υποενότητας Α2 της ανωτέρω Κ.Υ.Α. προβλέπεται κατ' εξαίρεση η δυνατότητα των επιχειρήσεων εργοδοτών, που πλήττονται σημαντικά βάσει των οριζομένων στο άρθρο 1 αυτής, να συμφωνήσουν παροχή εργασίας με τηλεργασία από εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης.

Ειδικότερα η κατ' εξαίρεση συμφωνία για παροχή εργασίας με τηλεργασία για κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών της επιχείρησης, από εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή κατά τα οριζόμενα στην υποενότητα Α.2 και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μπορεί να τύχει εφαρμογής μόνο σε ποσοστό 10%, κατ' ανώτατο όριο, επί των εργαζομένων της επιχείρησης των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή.

Οι αποδοχές και οι κυρώσεις

Επιπλέον, επισημαίνεται πως: «Το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την εργασία αυτή, μπορεί να φτάνει έως το ύψος των αποδοχών για την νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφαιρουμένου του ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Για τις αποδοχές που αντιστοιχούν στην παροχή της ανωτέρω εργασίας, υποβάλλεται ΑΠΔ και οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό καλύπτονται από τον εργοδότη και αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην περίπτωση παρεχόμενης εργασίας, με τηλεργασία ως ανωτέρω, η επιχείρηση- εργοδότης υποχρεούται, πριν την έναρξη πραγματοποίησης της, να τη δηλώσει στο έντυπο ειδικού σκοπού που τηρείται για το σκοπό αυτό στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Στην περίπτωση που δεν δηλωθεί, ως ανωτέρω, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 24 του νόμου 3996/2011, όπως ισχύει».

Β. Οι δικηγόροι

Επιπλέον στην ίδια εγκύκλιο γίνεται αναφορά για τις συμβάσεις των δικηγόρων με πάγια εντολή ή πάγια αντιμισθία.

Αναλυτικά:

«1. Ο δικηγόρος ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στο οποίο προέχει το στοιχείο της εμπιστοσύνης του εντολέα του προς αυτόν.

2. Για τις υπηρεσίες του αμείβεται από τον εντολέα του είτε ανά υπόθεση είτε με πάγια αμοιβή ή με μισθό». Στην δε παράγραφο 1 του άρθρου 43 του ως άνω νόμου ορίζεται ότι: «1. Η πρόσληψη δικηγόρων με έμμισθη εντολή στον ιδιωτικό τομέα γίνεται με έγγραφη σύμβαση, που καταρτίζεται μεταξύ αυτού και του εντολέα.». Έχει κριθεί ότι η σύμβαση παροχής νομικών υπηρεσιών με πάγια ετήσια ή μηνιαία αμοιβή δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας (Α.Π. 308/2017).

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού και το εκπαιδευτικό επίδομα

Κατόπιν των ανωτέρω και παρά το γεγονός ότι υποβάλλεται Α.Π.Δ. για τους δικηγόρους με πάγια εντολή ή με πάγια αντιμισθία, οι συμβάσεις τους, με επιχειρήσεις- εργοδότες των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID-19, δεν τίθενται σε αναστολή και δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Οι δικηγόροι αυτής της κατηγορίας εντάσσονται και είναι δυνητικά δικαιούχοι του εκπαιδευτικού επιδόματος των 600 ευρώ, του προγράμματος τηλεκατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ολόκληρη η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top