Κορωνοϊός: Πότε και πώς θα δοθούν τα 800 ευρώ

Κανονικά το δώρο Πάσχα από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν

Τις ημερομηνίες, τους δικαιούχους και τις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος των 800 ευρώ θα περιγράφει η νέα απόφαση του υπουργείου Εργασίας για την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ λόγω κορωνοϊού, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, είναι πιθανόν οι ημερομηνίες για τους δικαιούχους να χωρίζονται σε δύο διαστήματα.

Ανοιχτά τα καταστήματα πώλησης τροφίμων- Το ωράριο λειτουργίας τους

Το πρώτο θα περιλαμβάνει εργαζόμενους από επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή μέχρι 15 Μαρτίου (με το πρώτο κύμα των περιοριστικών μέτρων) και το δεύτερο θα περιλαμβάνει εργαζομένους σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε αναστολή λειτουργίας με το δεύτερο κύμα περιορισμών, ήτοι από τις 15 Μαρτίου, καθώς και εργαζομένους που θα έχουν αναστολή σύμβασης εργασίας έως τις 31 Μαρτίου και για ένα μήνα.

«Να μη γίνουμε Ιταλία»: Πώς φτάσαμε στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Το ύψος του επιδόματος δε μεταβάλλεται ανάλογα με τη σύμβαση εργασίας, δηλαδή τα 800 ευρώ θα πάρει και ο εργαζόμενος με πλήρη αλλά και με μερική απασχόληση, εφόσον τελεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Ωστόσο, ενδέχεται να διαφοροποιείται ανάλογα με την ημερομηνία που άρχισαν τα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά από επίσημες ανακοινώσεις, τα 800 ευρώ καλύπτουν το διάσημα από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, δηλαδή ενάμιση μήνα, και δίδονται σε όσους δεν εργάζονται όλο αυτό το διάστημα. Είναι πιθανό, λοιπόν, σε περίπτωση που παραταθεί η απαγόρευση ή δοθεί παράταση για την αναστολή συμβάσεων και πέραν της 31ης Μαρτίου, τα 800 ευρώ να είναι σε αναλογία με μέρος του μισθού που οφείλεται στον εργαζόμενο έως την ημέρα που επήλθε αναστολή της απασχόλησής του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η βασική προϋπόθεση για το επίδομα είναι να δηλώσουν απαραίτητα οι εργοδότες-επιχειρήσεις στο σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας τους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή ως τις 31 Μαρτίου, και ως αυτή την ημερομηνία να έχουν δηλώσει και οι εργαζόμενοι τα στοιχεία τους για τις διασταυρώσεις σε ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να λειτουργήσει για το σκοπό αυτόν.

Τι θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυταπασχολούμενοι και όσοι ασκούν ατομική δραστηριότητα και υπάγονται σε κάποιον από τους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) με τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα πάρουν το επίδομα μέσω Taxisnet.

Η διαδικασία δήλωσης των στοιχείων τους θα καθοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών. 

Τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του, ωστόσο οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να το καταβάλλουν μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να ανακουφιστούν από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορωνοϊού στη ρευστότητά τους.

Αρχές καλοκαιριού το δώρο Πάσχα για όσες επιχειρήσεις πλήττονται

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας τη Δευτέρα στο Mega, ξεκαθάλρισε πως όσες επιχειρήσεις παραμένουν εν λειτουργία παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, θα πρέπει να χορηγήσουν κανονικά το δώρο Πάσχα, έως τη Μεγάλη Τετάρτη.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top