«Να μη γίνουμε Ιταλία»: Πώς φτάσαμε στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Το παρασκήνιο της απόφασης του Μητσοτάκη για lockdown

H σκέψη υπήρχε στο μυαλό του πρωθυπουργού εδώ και πολλές ημέρες.

Η οριστική απόφαση για την απαγόρευση κυκλοφορίας φαίνεται να ελήφθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή, έχοντας ήδη αντικρύσει τις εικόνες με τις ουρές στα διόδια, τις συναθροίσεις σε παραλίες και πάρκα, αλλά και την αυξημένη κίνηση στα λιμάνια.

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο πρωθυπουργός έκανε πολλές τηλεδιασκέψεις το Σάββατο με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ, πριν ανακοινώσει την απόφαση στον ελληνικό λαό, ενημέρωσε τηλεφωνικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν τον στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο», τόνισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του την Κυριακή.

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Από τις 6 το πρωί η απαγόρευση της κυκλοφορίας!

Όλη η ουσία της ανησυχίας του κρυβόταν στην αγωνία να μη γίνουμε Ιταλία: «Στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί έχουν πει στον πρωθυπουργό ότι η χώρα αυτή τη στιγμή μπαίνει στην πιο κρίσιμη στιγμή καμπή, όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η τήρηση των μέτρων ασφαλείας θα κρίνει εν πολλοίς εάν η καμπύλη των κρουσμάτων θα συγκρατηθεί και δε θα μπει η χώρα σε ένα μια δίνη, δοκιμάζοντας τα όρια του συστήματος υγείας.

Στις σκέψεις του πρωθυπουργού βρισκόταν και το κλείσιμο των λιμανιών και των αεροδρομίων, ωστόσο φαίνεται πως σε αυτή τη φάση, καθώς – μεταξύ άλλων – εκκρεμεί και επαναπατρισμός πολλών Ελλήνων, που βρίσκονται στο εξωτερικό, αποκλείστηκε αυτό το μέτρο. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι πιθανόν να μην αποφασιστεί στη συνέχεια. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία διασποράς του ιού, αλλά και τη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα απαγόρευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη εντοπίστηκαν 13 ταξιδιώτες από το εξωτερικό, που έσπασαν την καραντίνα και κυκλοφορούσαν εκτός οικίας. Οι αρχές τους επέβαλαν πρόστιμο 5.000 ευρώ στον καθένα, ενώ τους και οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top