Σε κατρακύλα οι τιμές του πετρελαίου λόγω κορωνοϊού

Τι προκάλεσε τον «πόλεμο» Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας

Πλατφόρμα διύλισης πετρελαίου

Σε κατάρρευση οδηγείται η αγορά πετρελαίου λόγω του κορωνοϊού.

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, η επιδημία με τον CoVid-19, ο οποίος εξαπλώνεται ταχύτατα, οδήγησε τις τιμές του αργού πετρελαίου σε βουτιά μεγαλύτερη του 30% με το άνοιγμα των αγορών στην Ασία.

Κραχ στο Χρηματιστήριο: Άνοιξε με βουτιά -13%

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, με το βαρέλι να φτάνει τα 31 δολάρια.

Το γκρέμισμα των τιμών του πετρελαίου οφείλεται στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να προχωρήσει σε δραματική αύξηση της παραγωγής αργού τον Απρίλιο, αλλά και στην παροχή τεράστιων εκπτώσεων με στόχο να αυξήσει δυναμικά τα μερίδια αγοράς της (κυρίως) εις βάρος των Ρώσων.

Η κίνηση αυτή έγινε ως «απάντηση» στην άρνηση της Ρωσίας να προβεί σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου, όπως πρότεινε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) για να σταθεροποιηθούν οι αγορές πετρελαίου.

Ο λόγος που προτάθηκε αυτό ήταν επειδή η ζήτηση πετρελαίου έχει πληγεί πολύ από την έξαρση του κορωνοϊού, αφού έχει περικοπεί η λειτουργία εργοστασίων, τα ταξίδια και πολλές οικονομικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Ήδη, οι αρχικές προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης του αργού το 2020 έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω. 

Οι αναλυτές μιλούν για «πετρελαϊκό πόλεμο», όπου η Σαουδική Αραβία επέλεξε μία επιθετική πολιτική, την οποία δεν είχε υπολογίσει – ως φαίνεται – η Ρωσία. Στόχος είναι να υποχρεωθεί η Μόσχα να υποχωρήσει από τις θέσεις της και να «συνθηκολογήσει» με τον ΟΠΕΚ.

Μάλιστα, δεν αποκλείουν να δούμε το βαρέλι να φτάνει ακόμη και το επίπεδο των 20 δολαρίων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top