Τζεντιλόνι: Θετικός στη μείωση στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα

«Μεγάλες ακόμα οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία»

Τζεντιλότι Σταϊκούρας

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ο κ. Τζεντιλόνι είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Χ. Σταϊκούρα, όπου εμφανίστηκε θετικός στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Σχεδόν 5 δις ευρώ πλεόνασμα ο προϋπολογισμός το 2019

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μιλώντας στους δημοσιογράφους σημείωσε πως υπάρχει περιθώριο για να γίνει μια νέα συζήτηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Διευκρίνισε ωστόσο πως πρόκειται για μια σταδιακή διαδικασία και πως μια θετική 5η αξιολόγηση θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση. 

«Έσπασε τα κοντέρ» το πρωτογενές πλεόνασμα: Έφτασε τα 6,9 δις ευρώ!

Ο κ. Τζεντιλόνι υπογράμμισε τη σημασία του να παραμείνει η ελληνική οικονομία σε τροχιά μεταρρυθμίσεων και να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις. 

Αποκάλυψε επίσης ότι στο Eurogroup του Ιουνίου θα συζητηθεί το θέμα της αλλαγής χρήσης των εσόδων για επενδύσεις, αν και προσδοκία της ελληνικής πλευράς ήταν να κλείσει το θέμα στο Eurogroup του Μαρτίου. Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να παρασύρει για αργότερα και τις αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που πιέζει την κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να έχει ξεκαθαριστεί η εικόνα μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα καταρτιστεί ο Προϋπολογισμός του 2021. 

Ήδη άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δυσκολία να στηθεί το Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2021 – 2024, το οποίο και πρέπει να κατατεθεί στις Βρυξέλλες γύρω στον Μάιο. 

Ο Πάολο Τζεντιλόνι εξήρε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προκλήσεις που υπάρχουν, κάνοντας ειδική αναφορά στο μεγάλο επενδυτικό κενό, στο ύψος των κόκκινων δανείων και στο μεγάλο χρέος. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ρεαλιστικά αισιόδοξος, κάνοντας λόγο για «προώθηση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών στόχων».

Ο κ. Τζεντιλόνι θα έχει επίσης συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα. Επίσης, ο Επίτροπος θα απευθυνθεί στους Έλληνες βουλευτές, στη Βουλή των Ελλήνων.

Την Παρασκευή, ο Επίτροπος θα εγκαινιάσει τον Ευρωπαϊκό Δημόσιο Χώρο «ΕΔΩ ΕΥΡΩΠΗ» και κατόπιν, θα εκφωνήσει ομιλία για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις Επενδύσεις στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ελλάδα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top