Έσπασε τα κοντέρ το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Συγκεκριμένα το πρωτογενές πλεόνασμα στο ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2019 ανήλθε στο ποσό των 6,945 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,715 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48,429 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 380 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του αναθεωρημένου στόχου για το 2019.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τον Νοέμβριο υπήρξε υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 117 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προυπολογισμού.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, στο ενδεκάμηνο, ανήλθαν στα 52,7 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 346 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου.
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός: Υπερπλεόνασμα 436 εκατομμυρίων ευρώ το 2019
Τον Νοέμβριο επίσης το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,062 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 285 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τον ίδιο μήνα το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,045 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 385 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο κυρίως λόγο της υποεκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 71 εκατ. ευρώ και της καθυστέρησης των αποδόσεων του Νοεμβρίου προς τους ΟΤΑ οι οποίες πληρώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου ύψους 187 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη τιυτ Γενικού Λογιστηρίου του τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το ενδεκάμηνο δείχνουν μια θετική δυναμική που διαμορφώνεται στην οικονομία και αποτυπώνεται στις ακόλουθες εξελίξεις:
- Στη μεγάλη υπέρβαση των εσόδων που εισπράττονται από τον ΦΠΑ συγκριτικά με τον στόχο του προϋπολογισμού.
- Στην αύξηση κατά 5% της εισπραξιμότητας που καταγράφεται στον ΕΝΦΙΑ η οποία αντιστοιχεί σε υπέρβαση των εσόδων κατά 150 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον στόχο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δείχνει ότι μείωση των φόρων, όπως αυτή στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση φέτος οδηγεί σε αύξηση της εισπραξιμότητας και των εσόδων για τα ταμεία του Δημοσίου.
- Στην αύξηση της εισπραξιμότητας που καταγράφεται και στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς το δημόσιο.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρούν ιδιαίτερα θετική και την επίπτωση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να υπερβαίνει την μισή ποσοστιαία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, από τη χρήση των ANFAs και SMPs για επενδύσεις. Η σχετική συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την αναπτυξιακή χρήση των κεφαλαίων αυτών θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους και όπως εκτιμάται μπορούν να οδηγήσουν σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση στην ελληνική οικονομία.