Προς κατάργηση τα νομίσματα του 1 και 2 λεπτών του ευρώ

Οι Βρυξέλλες θέλουν να εισάγουν κανονισμούς στρογγυλοποίησης

Κέρματα των λεπτών του ευρώ

Την απόσυρση των νομισμάτων του 1 και των 2 λεπτών εξετάζει σοβαρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο λόγος είναι ότι το κόστος παραγωγής και διαχείρισής τους που πολλές φορές ξεπερνούν συχνά την ονομαστική τους αξία, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της ΕΕ.

Στην έκθεση της Κομισιόν του 2018, η κυκλοφορία του 1 λεπτού χαρακτηρίζεται ως δραστηριότητα που προκαλεί «χασούρα» στα κράτη μέλη.

Μάλιστα, η Ιταλία έχει σταματήσει να κόβει τέτοια νομίσματα από το 2017. Μόνο τα κόστη προμήθειάς τους ξεπερνούν την ονομαστική τους αξία, ενώ και σε άλλα κράτη η κοπή των νομισμάτων 2 λεπτών είναι μεγαλύτερη από την αξία τους.

Πάντως, σε δημοσκόπηση του 2017 οι πολίτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης τάσσονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ του να αποσυρθούν αυτά τα νομίσματα.

Τι θα ισχύσει για την στρογγυλοποίηση των τιμών 

Οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στο να εισάγουν κανονισμούς στρογγυλοποίησης στα ποσά των καταναλωτικών αγαθών σε όλα τα μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να πληρώνουν χρησιμοποιώντας τα νομίσματα του 1 και 2 λεπτών.

Η στρογγυλοποίηση θα είναι το πρώτο βήμα για την τελειωτική αχρησία τους, καθώς αυτή αναμένεται να θέσει σταδιακά εκτός χρήσης τις μικρότερες υποδιαιρέσεις αυτές του ευρώ.

Μεταξύ των 19 χωρών του ευρώ, η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ιταλία και το Βέλγιο, ήδη έχουν θεσπίσει κανονισμούς για να ενθαρρύνεται η στρογγυλοποίηση των ποσών στις πληρωμές με μετρητά, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η χρήση των δύο αυτών νομισμάτων.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top