Τέλος το κρυφτό: Η Airbnb θα δίνει τα στοιχεία των πελατών της στην ΑΑΔΕ

Εκτός του 30% διατροφή και έκτακτη εισφορά

Φορολογικές ελαφρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις καθώς και σειρά άλλων αναπτυξιακών μέτρων για την τόνωση της οικοδομής και της ελληνικής οικονομίας, περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει πως χαμηλώνει το όριο για την έκπτωση φόρου, που θα φτάνει το 40%, για όσους προβούν σε δαπάνες λειτουργικής αναβάθμισης κατοικιών.

Ενώ στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν όριο δαπανών 48.000 ευρώ, στο νομοσχέδιο μπαίνει το «ταβάνι» στις 16.000 ευρώ.

Όλες οι φοροελαφρύνσεις που προβλέπει το νέο φορολογικό

Από το υπουργείο εξηγούν ότι έγινε για να μην αξιοποιηθεί η έκπτωση από τους «έχοντες» και ανοίξει δημοσιονομικά το κόστος.

Τι αλλάζει στις μισθώσεις τύπου Airbnb

Ενδιαφέρoν παρουσιάζει και το πλαίσιο για μισθώσεις τύπου Airbnb.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει το δικαίωμα να ζητάει στοιχεία για όσους διαθέτουν τα ακίνητα τους για βραχυχρόνια μίσθωση. Σε περίπτωση που η πλατφόρμα δεν τα δίνει ή δίνει άλλα αντ' άλλων, θα πέφτει πρόστιμο ως 100.000 ευρώ και θα κόβεται το URL δηλαδή η πρόσβαση στον ιστότοπο.

Νέες αντικειμενικές αξίες

Από τις διατάξεις για το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, προκύπτει ότι θα μπουν κι άλλα κριτήρια, π.χ. ποιότητα κατασκευής.

Παράλληλα, από το ΥΠΟΙΚ γίνεται σαφές ότι θα αλλάξουν και οι ειδικοί συντελεστές για τα αγροτεμάχια ανάλογα με τη χρήση τους

Μείωση φόρου σε επιχειρήσεις 

Για τις επιχειρήσεις δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για την περαιτέρω μείωση του φόρου στο 20%, αναφορικά με τη χρήση του 2020.

Από το υπουργείο λένε ότι δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός, αλλά για τυπικούς λόγους θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Θα αποτυπωθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου.

Εκτός του 30% έκτακτη εισφορά και διατροφή

Όπως προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο:

-    εξαιρούνται από το πραγματικό εισόδημα για το 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών και η έκτακτη εισφορά και η διατροφή διαζευγμένων ή σε διάσταση 

-    διαγράφονται οφειλές ως 10 ευρώ (πάνω από 500.000 φορολογούμενοι)

Διαγράφονται πρόστιμα και οφειλές για χιλιάδες πολίτες

-    επανέρχεται η κάλυψη από τεκμήρια για όσους έχουν εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση

-    μπορεί να γίνεται πώληση ακινήτου προς εξόφληση οφειλών (μέχρι τώρα δεν μπορούσε να γίνει)

-    Προστέθηκαν φοροκίνητρα επενδυτικού χαρακτήρα, π.χ. στη ναυτιλία.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top