Ανοίγει ο δρόμος για εξαγωγές - μαμούθ ελληνικών προϊόντων στην Ασία

Τα προϊόντα που εντάσσονται στη συμφωνία ΕΕ- Κίνας

Όταν οι Κινέζοι πίνουν πλέον ούζο, αυτό θα είναι ελληνικό.  Το φημισμένο προϊόν μας, μαζί με τη φέτα και τη μαστίχα Χίου εντάσσονται στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας για την προστασία αγροτικών προϊόντων. Aνοίγει έτσι ο δρόμος για εξαγωγές - μαμούθ στην Ασία. 

Οι περισσότεροι Κινέζοι γεύονται τι πραγματικά σημαίνει ελαιόλαδο, ούζο και φέτα όταν έρχονται στην Ελλάδα, παρότι στα ράφια των σούπερ μάρκετ τους υπάρχουν αθρόα προϊόντα που έχουν το όνομα αλλά όχι …τη χάρη.

Η συμφωνία αφορά άμεσα την Ελλάδα, αφού περιλαμβάνει όλα τα φημισμένα προϊόντα μας.

«Πλέον προστατεύονται 6 σημαντικά ελληνικά προϊόντα: η φέτα, το ούζο, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου, τα κρασιά Σάμου και το λάδι Λασιθίου, ενώ στο μέλλον υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν ακόμα περισσότερα» έγραψε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο facebook.

 

Το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας προς την Κίνα είναι το μάρμαρο και ακολουθεί το αλουμίνιο. Τα γεωργικά προϊόντα παρότι λόγο ποιότητας θα έκαναν τη διαφορά μένουν πίσω επειδή οι ποσότητες είναι μικρές και καθιστούν τις συμφωνίες ασύμφορες. 
Μέσα στα επόμενα οχτώ χρόνια η Κίνα θα πρέπει να έχει αποσύρει από την αγορά της όλα τα προϊόντα που για εμπορικούς λόγους χρησιμοποιούν ονóματα τα οποία έχουν κατοχυρωθεί και συνοδεύονται από τη γεωγραφική ένδειξη. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top