Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις – Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ

Tι θα γίνει με τις κύριες και τις επικουρικές

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικούς τους βασικούς πυλώνες του νόμου Κατρούγκαλου, αποκωδικοποίησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, o εργατολόγος Διονύσης Ρίζος.

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ

Όπως εξήγησε, οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους αλλά και ήδη ασφαλισμένους. Ουσιαστικά ακυρώνουν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς λένε ότι η μη ανταποδοτικότητα που είχαν τα ποσοστά αναπλήρωσης, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να αυξηθεί προς τα πάνω, ώστε να αποτελεί πιο ανταποδοτική παροχή τόσο η κύρια όσο και η επικουρική σύνταξη.

Απόφαση ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε 260.000 επικουρικές

Τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις

«Οι συνταξιούχοι που έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης θα πρέπει να περιμένουν μία βελτίωση της σύνταξής τους όσον αφορά το αποτέλεσμα που θα έχουν όταν υποβάλλουν τις αιτήσεις τους» εξήγησε ο κύριος Ρίζος και πρόσθεσε:

«Όσοι μέχρι και σήμερα λάμβαναν σύνταξη και επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις τους, θα έχουν μέχρι ενός σημείου μία απαίτηση για να μπορούν να διεκδικήσουν, όπως επίσης και πολλοί συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει αναδρομικά για τις συνταγματικές περικοπές των μνημονιακών νόμων».

Τι θα γίνει με τις κύριες συντάξεις

«Οι αποφάσεις δίνουν ένα πρόκριμα. Αναφέρουν ρητά ότι το ποσοστό αναπλήρωσης δεν είναι ορθό, δεν είναι ανταποδοτικό. Εκεί θα πρέπει να περιμένουμε βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, ώστε να έχουμε ανταποδοτικότητα σε όσους είναι σε μεγάλα έτη ασφάλισης και επίσης να υπάρχει ένα κίνητρο ασφάλισης, δηλαδή να παραμένουν ασφαλισμένοι όσο το δυνατόν περισσότερο» κατέληξε ο γνωστός εργατολόγος.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top