Έρχονται κι άλλα μέτρα για στήριξη νέων ζευγαριών και οικογενειών

Κίνητρα για απόκτηση παιδιού και «ανάσα» σε εργαζόμενους γονείς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδόματος  2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται από το 2020. 

Κ.Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις–Στήριξη στην οικοδομή

Δεν είναι όμως το μοναδικό μέτρο στήριξης της οικογένειας που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η Κατερίνα Παναγοπούλου αποκαλύπτει στο ρεπορτάζ της για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τη στρατηγική του Yπουργείου Εργασίας για να πάρουν βαθεια ανάσα νέα ζευγάρια και γονείς. 

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Για νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί αλλά σκέφτονται τις οικονομικές δυσκολίες και για όσους έχουν γίνει ήδη γονείς και παλεύουν να αντεπεξέλθουν με το καθημερινό πρόγραμμα και τα βάρη. Το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί λύσεις και για τις δυο κατηγορίες.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΑΙΔΙ 

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε απο τη ΔΕΘ ότι στον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό της ΝΔ, θα προβλέπεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται από 1 Ιανουαρίου 2020. Θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε σχεδόν 180 εκ. ευρώ:  

-Για γυναίκες που θα τεκνοποιήσουν κάτω απο την ηλικία των 30 ετών , θα δοθούν πρόσθετες παροχές, όπως επιπλέον μοριοδότηση για την ένταξη σε προγράμματα εργασίας ή εκπαίδευσης. 

-Τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μαμάδων μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% 

-Το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ. 

-Ακόμα θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής του χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας. 

-Από το 2020 αναμένεται να αυξηθεί το επίδομα του παιδιού για τρίτεκνους και πολύτεκνους που είχε μειωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση 

ΒΑΘΕΙΑ ΑΝΑΣΑ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Εκτός όμως από τα νέα ζευγάρια, η κυβέρνηση θα βοηθήσει και τους γονείς εξασφαλίζοντας:

-Θέσεις στον βρεφονηπιακό σταθμό της περιοχής κάθε οικογένειας. Εάν δεν βρεθεί θέση, θα χορηγείται κουπόνι 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο ώστε το παιδί να πάει σε ιδιωτικό σταθμό 

-Ακόμα σχεδιάζεται να καθιερωθεί για πρώτη φορά το πόγραμμα “βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα”. Εξειδικευμένες γυναίκες θα αναλαμβάνουν την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας  

-Τέλος ενισχύονται τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης στα οποία πηγαίνουν τα παιδιά μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος και απασχολούνται σε καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες.  

«Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να επιλέξουν αν θα πρέπει να κάνουν είτε οικογένεια είτε καριέρα αν θελήσουν να κάνουν και τα δύο μπορούν να κάνουν και τα δύο αν έχουν στην πράξη και αυτός είναι ο στόχος μας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους» δηλώνει για τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση η Γ.Γ.  Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων του Υπουργείου Εργασίας,  Μαρία Συρεγγέλα.


 
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top