Ανακάμπτει η αγορά κατοικίας: Γιατί συμφέρει να αποκτήσετε τώρα ακίνητο

Πώς το Airbnb και οι… τράπεζες αλλάζουν τα δεδομένα

Σπίτια σε πόλη

Νέα δεδομένα στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, η οποία «υπέφερε» πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης, φέρνουν οι τράπεζες και το… Airbnb.

Με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να οδηγούν τα ενοίκια προς τα πάνω τα τελευταία χρόνια και τις τράπεζες να ετοιμάζονται να ανοίξουν την «κάνουλα», προβλέποντας αύξηση των στεγαστικών δανείων κατά 30% το 2019, πολλοί ειδήμονες της κτηματαγοράς υποστηρίζουν ότι τώρα είναι μια πολύ καλή περίοδος για αγορά ακινήτου.

«Η μείωση των τιμών πώλησης των ακινήτων και η ταυτόχρονη αύξηση των μισθωμάτων καθιστά την επιλογή αγοράς ακινήτων μια έξυπνη κίνηση» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θέμης Μπάκας, αφού οι τιμές αγοράς στις κατοικίες έχουν επιστρέψει σε ανοδική τροχιά, αλλά παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την περίοδο προ της κρίσης

Όπως εξηγεί ο κ. Μπάκας, «αν ο ενδιαφερόμενος διαθέτει τα χρήματα για να πληρώσει το 25% της αξίας αγοράς του ακινήτου και δανειοδοτηθεί για το υπόλοιπο 75%, τότε σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο σε 15 χρόνια με το ίδιο μηνιαίο κόστος. Στην περίπτωση που επιλέξει διάρκεια 25-30 ετών για το στεγαστικό δάνειο, η μηνιαία δόση αγγίζει το 50% του ενοικίου»

Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα του 2000, επιφάνειας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, έχει σήμερα ενοίκιο 400 έως και 500 ευρώ τον μήνα. Η αγορά του μπορεί να κοστίσει μεταξύ 120.000-150.000 ευρώ. Συνεπώς με μια δόση δανείου (25ετούς διάρκειας) κοντά στα 420 ευρώ, μπορεί κάποιος να το αγοράσει. 

Όπως προκύπτουν από τα στοιχεία των τραπεζών, οι αγοραστές αναζητούν παλαιότερες κατοικίες, κυρίως μεταξύ 80 και 110 τετραγωνικών μέτρων. Το 2018, για παράδειγμα, το μέσο ύψος ενός στεγαστικού δανείου κινήθηκε κοντά στις 70.000 ευρώ, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται μεταξύ 4% και 5,5% για την αγορά κατοικίας.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις τιμές για την αγορά ή ενοικίαση κατοικίας στην Αττική
Πίνακας με τιμές για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας Πίνακας με τιμές για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας 2Πίνακας με τιμές για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας 3Πίνακας με τιμές για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας 4Πίνακας με τιμές για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας 5

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top