Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα… όσο προλαβαίνετε

Η διορία είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου – Ίσως δοθεί παράταση

Πορτοφόλι σε μέγγενη

Λιγότερο από έναν μήνα έχουν περιθώριο να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις φορολογικές τους δηλώσεις οι περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, που τις έχουν ήδη υποβάλλει.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται σε όλους τους φορολογούμενους, χωρίς την επιβολή προστίμου, έως τη διορία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Η προθεσμία είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου, ωστόσο είναι πιθανόν να δοθεί παράταση, λόγω της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Παράταση σε ΕΝΦΙΑ, 120 δόσεις και δηλώσεις φόρου φέρνουν οι πρόωρες εκλογές

Όσοι επιθυμούν να κάνουν διορθώσεις πρέπει να μπουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet και να επιλέξουν το πεδίο που αφορά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Εάν ένας φορολογούμενος υποβάλλει τροποποιητική δήλωση εντός της προθεσμίας, τότε ο άμεσος προσδιορισμός φόρος, που προκύπτει από αυτή, υποκαθιστά τον αρχικό φόρο, πριν την τροποποίηση. Με λίγα λόγια, εάν την πρώτη φορά είχατε χρεωστικό εκκαθαριστικό 150 ευρώ και μετά την τροποποιητική δήλωση 200 ευρώ, ισχύει μόνο το δεύτερο.

Σε περίπτωση που η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας, τότε οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν πρόστιμο που ξεκινά από τα 100 ευρώ και φτάνει τα 500 ευρώ.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν πληρώνετε πρόστιμο, ακόμη και χάσετε τη διορία

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, όπου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δεν επιβάλλει πρόστιμο για τροποποιητική δήλωση, ακόμη κι αν γίνει μετά την πάροδο της προθεσμίας.

Αυτές αφορούν:

• Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.

• Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.

• Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου ΑΜΚΑ.

• Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων, όπως π.χ. τόκων κ.λπ).

• Εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά τη διαγραφή συζύγου ύστερα από διαζύγιο.

• Εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN.

• Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν τη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top