Μπαίνουν POS στα ταξί – «Φρένο» στην πληρωμή με κάρτα σε Beat και Uber

Σκληρή κόντρα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ταξί, Θύμιο Λυμπερόπουλο

Ταξί στο κέντρο της Αθήνας

Τον δρόμο για την εγκατάσταση συσκευών POS στα ταξί ανοίγει τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, μέσα στο νομοσχέδιο για την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων.

Όπως προβλέπεται, πλέον ο καταναλωτής θα καταβάλει το κόμιστρο στον οδηγό ταξί και όχι στον διαμεσολαβητή και την εφαρμογή του (παραδείγματος χάριν, την Uber ή την Taxibeat).

Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των ταξί με συσκευή POS, τα οποία είχαν εξαιρεθεί από την υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών για πληρωμή με κάρτα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι χρήστες των εφαρμογών για τα ταξί πλήρωναν με την κάρτα τους για μία διαδρομή στις εταιρείες. Ο οδηγός ταξί δε χρειαζόταν να έχει POS, αφού η εταιρεία κατέθετε στη συνέχεια το ποσό (μετά την κράτηση της προμήθειας) στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Τώρα, όμως, ειδικά όσοι συνεργάζονται με εταιρείες, όπως η Uber και η Beat, θα χρειαστεί να βάλουν συσκευή POS για να συνεχίσουν να συνεργάζονται με αυτές τις εταιρείες.

Σκληρή κόντρα ανάμεσα σε Beat και Λυμπερόπουλο

Η τροπολογία έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει σκληρή κόντρα ανάμεσα Beat και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ).

Η ΠΟΕΙΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί ότι με αυτή την τροπολογία απαγορεύεται η είσπραξη του κομίστρου από κάθε διαμεσολαβητική εταιρία. 

«Το κόμιστρο το εισπράττει μόνο ο ταξιτζής. Η αμοιβή του διαμεσολαβητή καταβάλλεται στο τέλος του μήνα με την έκδοση σχετικού παραστατικού (τιμολογίου) και αφορά μόνο την συμφωνηθείσα προμήθεια. Οτιδήποτε διαφορετικό συνιστά φορολογική παράβαση», αναφέρει η ομοσπονδία των ταξί.

Η Βeat, από την πλευρά της,  απάντησε κάνοντας λόγο –μέσω του πρόεδρου και διευθύνοντα συμβούλου, Νίκου Δρανδάκη- για ερμηνείες των συνδικαλιστών των ταξί. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι η τροπολογία δε μεταβάλει τη λειτουργία της εταιρείας. 

«Το κόμιστρο το εισέπραττε και το εισπράττει ο ταξιτζής: αυτό αποδεικνύεται από την έκδοση του παραστατικού που βγαίνει κατευθείαν από το ταξίμετρο, είτε ο πελάτης πληρώσει μετρητοίς είτε με κάρτα. Όταν η πληρωμή γίνεται με κάρτα, όπως σε κάθε συναλλαγή με κάρτα (πχ σούπερ μάρκετ, πληρωμή φόρων κλπ), μεσολαβεί ένα πιστωτικό ίδρυμα για την εκκαθάριση της συναλλαγής. Ο φορέας που μεσολαβεί ΔΕΝ εισπράττει, απλώς μεσολαβεί. Εν προκειμένω, μεσολαβεί η ΒΕΑΤ (γιατί αυτή βάζει την πλατφόρμα για την πληρωμή με κάρτα) και η εκκαθάριση γίνεται μέσω πιστωτικού ιδρύματος, συγκεκριμένα της Adyen- αδειοδοτημένο ίδρυμα πληρωμών με βάση την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία», απάντησε η Beat στην ΠΟΕΙΑΤΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top