Παράταση προστασίας της Α’ κατοικίας μόνο για ένα έτος

Το τελικό "οκ" για τους θεσμούς

Δώρο για λίγους είναι η παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, που αποφασίσθηκε στη νέα συνάντηση κυβέρνησης- εκπροσώπων τραπεζών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο λευκός καπνός  στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν για τη παράταση και αλλαγή του νόμου Κατσέλη, για ένα ακόμη έτος.

1 έτος παράταση προστασίας από πλειστηριασμούς

Με απλά λόγια θα καλύπτει οφειλές που γεννήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018.

Το τελικό «οκ» από τους θεσμούς

Η τελική πρόταση , πριν πάρει το δρόμο για νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, θα συζητηθεί σήμερα, για να πάρει έγκριση από τους θεσμούς

Τα τεχνικά θέματα που εκκρεμούσαν και οριστικοποιήθηκαν στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι η διάρκεια ισχύος του νέου πλαισίου για ένα έτος, δηλαδή η λήξη της προστασίας την Άνοιξη του 2020, η προστασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας κι όχι στα δικαστήρια, προστασία για ευπαθείς ομάδες  έως 3 χρόνια, δάνεια ληξιπρόθεσμα έως 31.12.2018, επανέλεγχος οσων ρυθμίσουν στη τριετία και ένταξη 150.000 δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη που δεν έχουν πάρει ακόμη δικάσιμο ημερομηνία.

Για τους 150.000 χωρίς δικάσιμο υπάρχει ένσταση απο τους δικηγόρους.

Τα βασικά κριτήρια για το νέο πλαίσιο προστασίας

Τα βασικά κριτήρια παραμένουν : η αντικειμενική αξία 250.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου έως 130.000 περιλαμβανομένων και των τόκων, κούρεμα του υπολοίπου του δανείου για την αξία που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής και εισοδηματικά κριτήρια από 12.500 για άγαμο έως 36.000 για πενταμελή οικογένεια.

Δείτε όλο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων εδώ

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top