Ώρα αποφάσεων για «κόκκινα» δάνεια: Έρχονται πλειστηριασμοί και εξώσεις

Δύο μήνες διορία για τα σπίτια που βγήκαν στο σφυρί

Με κρυφή… βόμβα μοιάζουν τα ακίνητα των «κόκκινων» δανείων για τις τράπεζες.

Εκτός από τους στόχους µείωσης των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, οι τράπεζες δεσµεύονται να πουλήσουν µε ταχύ ρυθµό και τα ακίνητα που περνούν στην κυριότητά τους από τους πλειστηριασµούς.

Το γεγονός αυτό φέρνει -σύμφωνα με τη Real News- νωρίτερα και τις εξώσεις των πρώην ιδιοκτητών/δανειοληπτών, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τις τράπεζες να προχωρούν στις εξώσεις εντός 2 µηνών από τη διεξαγωγή του πλειστηριασµού.

Και αυτό µε το επιχείρηµα ότι η διακράτηση των ακινήτων για µεγάλο χρονικό διάστηµα κοστίζει στις ήδη επιβαρυµένες ελληνικές τράπεζες κεφάλαια και έξοδα. Το πρόβληµα είναι ακόµη µεγαλύτερο, καθώς η αξία των ακινήτων ενεχύρων στα «κόκκινα» δάνεια έχει µειωθεί κατά 35%-40% τα τελευταία χρόνια και δεν επαρκεί για να καλύψει τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια. Συγκεκριµένα, σήµερα οι τράπεζες για κάθε 100 ευρώ δανείου έχουν -µε βάση τους αυστηρούς εποπτικούς κανόνες- 105 ευρώ κάλυψή του 55 ευρώ cash, δηλαδή, µε δεσµευµένο κεφάλαιο και 50 ευρώ µε κάλυψη από την αξία του ακινήτου.

Σημειώνεται πως, το 85% των ακινήτων, που βγαίνουν στον πλειστηριασµό, αγοράζεται από τις ίδιες οι τράπεζες, στους στόχους µείωσης θα δεσµευθούν ότι το εν λόγω ποσοστό θα πέφτει κατά 10% σε ετήσια βάση.

Νέο πλαίσιο προστασίας από κυβέρνηση

Αν η επίσημη ατζέντα του Eurogroup δεν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο, οι αξιωματούχοι των θεσμών θα υπενθυμίσουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι περιμένουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας τις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ζητούν να μπει ο πήχης για την προστασία του ακινήτου στις 100.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να ζητά μίνιμουμ όριο προστασίας τις 150.000 ευρώ (εμπορική αξία).

Εκτός του ορίου προστασία, όμως, υπάρχουν και άλλα θέματα ανοικτά, όπως εάν το νέο πλαίσιο θα αφορά δάνεια επαγγελματιών με εγγύηση των πρώτη κατοικία, αλλά και το ενδεχόμενο ποσοστό του κουρέματος του δανείου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top