Κτηματολόγιο: Παγίδες και λάθη που κοστίζουν σε χρήματα– Τι να προσέξετε

Δεκάδες οι περιπτώσεις με χρέωση πρόσθετων ποσών

Το γραφείο κτηματογράφησης στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Δεκάδες περιπτώσεις λαθών, που οδηγούν σε ακριβότερες χρεώσεις, έχουν εντοπιστεί στις δηλώσεις ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Οι λανθασμένοι υπολογισμοί των τελών κτηματογράφησης έχουν ως αποτέλεσμα να χρεώνονται πρόσθετα ποσά στους πολίτες, τα οποία βέβαια συνήθως επιστρέφονται στη συνέχεια, αν και με καθυστέρηση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα από καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη, από ιδιοκτήτρια που της είχαν επιβάλει τέλη κτηματογράφησης για ακίνητο σε αστική περιοχή, ενώ ήταν σε αγροτική περιοχή (χαμηλότερα τέλη).

Η ιδιοκτήτρια απευθύνθηκε εγγράφως με αίτηση και ηλεκτρονικό μήνυμα αλλά και τηλεφωνικώς προς την Υπηρεσία χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση και για τον λόγο αυτό προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη την 1η Οκτωβρίου 2018.

Πώς να αποφύγετε τα λάθη

Η εμπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ακίνητης περιουσίας είναι υποχρεωτική είτε στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του φορέα.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο σωστός εντοπισμός του ακινήτου, ενώ οι ιδιοκτήτες πρέπει να ελέγχουν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας καταθέτοντας αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων στην προανάρτηση ή αιτήσεις διόρθωσης/ ενστάσεις, αν διαπιστωθεί σφάλμα στην ανάρτηση.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας θα πρέπει να αποδειχθεί η χρησικτησία.

Σε όλη τη διαδικασία είναι απαραίτητος ο έλεγχος των εγγραφών που αποστέλλονται από το Ελληνικό Κτηματολόγιο αλλά και η ενημέρωση του γραφείου κτηματογράφησης για οποιαδήποτε αλλαγή των στοιχείων επικοινωνίας των ιδιοκτητών.

Στις αστικές περιοχές καταβάλλεται για κάθε δικαίωμα πάγιο τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ και για τους βοηθητικούς χώρους που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες 20 ευρώ.

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα εντός του ίδιου προκαποδιστριακού ΟΤΑ καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο δικαιώματα.

Ανοίγει και πάλι η πλατφόρμα από Δευτέρα

Από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου ανοίγει και θα είναι διαθέσιμη για το κοινό η ηλεκτρονική εφαρμογή του Κτηματολογίου για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τυχόν εκκρεμείς δηλώσεις , δεδομένου ότι με την έκδοση της νέας εφαρμογής δεν θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής τους και θα πρέπει να συμπληρωθούν ξανά από την αρχή.

Η νέα εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά μέσων των κωδικών του Taxisnet, ενώ θα παρέχει πολλούς τρόπους για τον προσδιορισμό της θέσης της ιδιοκτησίας, καθώς ο εντοπισμός είναι πλέον υποχρεωτικός.

Επιπρόσθετα, θα δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εγγράφων διαφόρων τύπων, καθώς καταργείται η δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής των εγγράφων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top