Κρατική επιδότηση για «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια – Πώς θα λειτουργεί

Το νέο σχέδιο για την πρώτη κατοικία

Ρολόι, χρήματα και ξύλινο σπιτάκι

Στην οριζόντια εξωδικαστική ρύθµιση χρεών (δάνεια, οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικές οφειλές, χρέη σε ∆ΕΗ, ΕΥ∆ΑΠ) µέσω της πλατφόρµας του εξωδικαστικού βασίζεται ο νέος πτωχευτικός νόµος ιδιωτών, τον οποίο γράφουν κυβέρνηση και τράπεζες και θα αντικαταστήσει τον νόµο Κατσέλη.

Παράλληλα, ένα σκέλος του θα προβλέπει την επιδότηση της µηνιαίας δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος για τα πλέον, όµως, ευάλωτα οικονοµικά νοικοκυριά.

«Ψαλίδι» θα υπάρξει και στα όρια της αξίας της κατοικίας που θα προστατεύεται µέσω της κρατικής επιδότησης, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αξία θα περιοριστεί στα 100.000 ευρώ.

Πίεση προς τους δανειολήπτες για να επιλέξουν την εξωδικαστική ρύθµιση µέσω της πλατφόρµας, και όχι τα δικαστήρια, θα ασκήσει η κατάργηση της δυνατότητας που δίνει σήµερα ο νόµος στον δικαστή να αποφασίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασµό (άρθρο 9, παράγραφος 2 του νόµου Κατσέλη).

Πώς θα λειτουργεί η επιδότηση της δόσης

Σε ό,τι αφορά την κρατική επιδότηση της δόσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κονδύλι ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ και τα εισοδηµατικά κριτήρια για τη συγκεκριµένη κατηγορία -των πλέον ασθενέστερων οικονοµικά- προκύπτουν µε βάση τους άξονες των εύλογων δαπανών διαβίωσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και κυµαίνονται από τα 8.180 ευρώ ετήσιο εισόδηµα για ένα άτοµο έως τα 24.000 ευρώ για οικογένεια µε τρία παιδιά.

Η κυβέρνηση πιέζει το ελάχιστο εισόδηµα -αυτό του µονοπρόσωπου νοικοκυριού- να αυξηθεί κοντά στα 10.000 ευρώ, ωστόσο αυτό θα κριθεί στις διαβουλεύσεις και µε τους δανειστές.

Το ∆ηµόσιο αναµένεται να καταβάλλει έως το 1/3 της µηνιαίας δόσης του δανείου -το οποίο πρέπει να είναι συνδεδεµένο µόνο µε την πρώτη κατοικία- και, σύµφωνα µε πηγές, το ποσό της επιδότησης θα κυµαίνεται από 50 έως 70 ευρώ τον µήνα.
 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top