«Ναι» από το ΣτΕ στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Κρίθηκε συνταγματική η υπουργική απόφαση

καταστήματα

Σύμφωνη με το Σύνταγμα κρίθηκε η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από το Δ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι δικαστές αποφάσισαν με οριακή πλειοψηφία (4-3) ότι δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας από την επίδικη απόφαση του τότε  υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμου Παπαδημητρίου, με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε συγκεκριμένες Κυριακές του έτους.

Η πλειοψηφία έκρινε ότι η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές από το Μάιο ως τον Οκτώβριο δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο μέτρο, σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη –σε εθνική κλίμακα- τουριστική κίνηση.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η επίμαχη υπουργική απόφαση επιδιώκει θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος,  ο οποίος συνίσταται στο τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας.

Η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές αφορά μέρος της χώρας  και συγκεκριμένες περιόδους του έτους, αναφέρει το ΣτΕ, έτσι ώστε να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα.

Η μειοψηφία (3 μέλη)  υποστήριξε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την 106 διεθνή σύμβαση εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει  Ελληνική  Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και 28  ακόμα φορείς. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top