Αυθαίρετα: Πληρώστε και παρατείνετε την κατεδάφιση έως το… 2058!

Νέα τακτοποίηση αυθαιρέτων μέχρι και για… σαράντα χρόνια!

Να παρατείνουν την κατεδάφιση του αυθαιρέτου τους για… σαράντα χρόνια μπορούν οι πολίτες, βάσει του πλαισίου που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ).

Το ΥΠΕΝ υιοθετεί το μοντέλου του τελευταίου νόμου στην περίπτωση των οικιστικών πυκνώσεων και παρατείνει την κατεδάφιση έως το 2058, με αυστηρή προϋπόθεση να καταβληθούν τα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει ότι κτίσματα και συνοδευτικές εγκαταστάσεις που αναγέρθηκαν έως και την 11η Ιουνίου του 1975 θα τακτοποιούνται για 40 χρόνια.

Αντίστοιχα όσα χτίστηκαν μετά την επίμαχη ημερομηνία έως και τις 28 Ιουλίου του 2011, η τακτοποίηση θα έχει ισχύ για 25 έτη.

Στα ακίνητα που θα υπαχθούν στην ρύθμιση, δεν μεταβάλλονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα, δε μεταβιβάζονται και επισκευάζονται μόνο στο τμήμα που αφορά το περίγραμμα της οικοδομής.

Πώς υπολογίζεται το πρόστιμο

Για τον υπολογισμό του προστίμου λαμβάνονται υπόψη τα τετραγωνικά μέτρα, η τιμή ζώνης, η χρονολογία κατασκευής, κλπ., ενώ εξοφλείται σε έως 100 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ.

Προβλέπεται έκπτωση 20% για εφάπαξ καταβολή του προστίμου, ενώ το πρόστιμο μειώνεται κατά 33% για την πρώτη και μοναδική κατοικία και για κτίρια εντός ιδιωτικών δασών και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων. Αν συντρέχουν και οι δύο ως άνω περιπτώσεις το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%.

Παράλληλα, καταβάλλεται παράβολο ύψους 250 ευρώ και σταθερό πρόστιμο 1.000 ευρώ για δαπάνες κοινόχρηστων υποδομών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top