Τα νησιά φέρνουν… μειώσεις στο ρεύμα: Πότε θα ισχύσουν, πόσα γλιτώνουμε

Πώς η Κρήτη και οι Κυκλάδες «ξεφουσκώνουν» τον λογαριασμό της ΔΕΗ

Ηλεκτρική πρίζα και χρήματα σε ευρώ

Κατά 8% μικρότερη θα είναι η δαπάνη για το ηλεκτρικό ρεύμα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το 2020.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης και των Κυκλάδων, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, με το ηπειρωτικό σύστημα.

Τι πληρώνουμε στον λογαριασμό της ΔΕΗ

Οι σχετικές υπογραφές έπεσαν  την Τρίτη το Καστέλι της Κρήτης, με τον κ. Σταθάκη να εξηγεί πως σήμερα οι Έλληνες πληρώνουν περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά (400 εκ. ευρώ) είναι της Κρήτης.

Πώς προκύπτει η μείωση στους λογαριασμούς

Η Κρήτη, μαζί με τις Κυκλάδες, «ευθύνεται» για το 80% των επιβαρύνσεων για ΥΚΩ, που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Δεδομένου ότι οι χρεώσεις που πληρώνουμε για ΥΚΩ αντιστοιχούν στο 10% του λογαριασμού που πληρώνουμε για το ρεύμα, η διασύνδεση θα μας «απαλλάξει» από το 80% των σχετικών επιβαρύνσεων.

Η σύνδεση της Κρήτης

Αρχικά προβλέπεται να ολοκληρωθεί η μικρή διασύνδεση της Κρήτης (από την Πελοπόννησο) έως το πρώτο εξάμηνο του 2020, με δύο υποθαλάσσια καλώδια ισχύος 280 μεγαβατώρων και κόστος 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνέχεια, έως τα μέσα του 2022, προβλέπεται να ολοκληρωθεί και η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης (από την Αθήνα) με δύο υποθαλάσσια καλώδια ισχύος 280 μεγαβατώρων και κόστος 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η σύνδεση των Κυκλάδων

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στις αρχές του έτους εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο,  που περιλαμβάνει τα νησιά Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο και Σύρο.

Ιστορική στιγμή: Με ρεύμα από το ηπειρωτικό δίκτυο οι Κυκλάδες – Τα πρώτα 4 νησιά

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τις συνδέσεις Πάρου - Νάξου και Νάξου - Μυκόνου καθώς και την αναβάθμιση της σύνδεσης μεταξύ Άνδρου και Ν. Εύβοιας και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου με προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2020.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top