Χοντρό «τσεκούρι» σε εισφορές – Πόσα κερδίζουν αγρότες, δικηγόροι, γιατροί

Έως και 33% οι μειώσεις – Τι θα γίνει με τον αναδρομικό υπολογισμό

Πορτοφολι με χρήματα

Έως και 33% θα δουν να μειώνονται οι εισφορές τους περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ασφάλιση, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας.

Στο νέο σύστηµα πέφτουν σηµαντικά, έως και 33%, οι υποχρεωτικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, µε στόχο να δοθεί «ανάσα» στις ανελαστικές υποχρεώσεις των επιτηδευµατιών. 

Η βασική διάταξη για τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών προβλέπει ότι η εισφορά για κύρια ασφάλιση μειώνεται από 20% σε 13,33%. Ωστόσο, τα ελάχιστα ασφάλιστρα παραμένουν ως έχουν, στο 20% του κατώτατου μισθού (586 ευρώ), δηλαδή στα 117,2 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα κερδίσουν από 200 έως 4.690 ευρώ ετησίως!

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα, σε όσους ασφαλισμένους επιθυμούν, να καταβάλλουν οποτεδήποτε θελήσουν υψηλότερες εισφορές, ώστε να πάρουν υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη.

Η εισφορά για επικουρική σύνταξη ορίζεται στα 64,5 ευρώ και για πρόνοια στα 23,4 ευρώ.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα υπάρχει και ο αναδρομικός καταλογισμός των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ από 1η Ιανουαρίου 2017 για 200.000 αυτοαπασχολούμενους, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Παράλληλα, θα προβλέπεται η αποπληρωμή αναδρομικών σε 36 δόσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top