Νέα ρύθμιση με «κούρεμα» για 120.000 κόκκινα δάνεια

Ποιους αφορά - Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Σπίτι πάνω σε χαρτί επιτοκίου

Προσκλητήριο σε δανειολήπτες «κόκκινων» στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, που έχουν ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη και δεν έχει εκδικαστεί ακόμη η υπόθεσή τους, απευθύνουν οι τράπεζες προκειμένου να τους δώσουν μια κοινή διατραπεζική ρύθμιση των χρεών τους εκτός νόμου.

Οι πρώτες τηλεφωνικές ειδοποιήσεις έχουν ήδη γίνει και αναμένεται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η εν λόγω ρύθμιση να βγει στον αέρα.
Σήμερα στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου έχουν ενταχθεί 250.000 δανειολήπτες που έχουν 160.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συνδεδεμένα αποκλειστικά και μόνο με την 1η κατοικία.

Η «κοινή» ρύθμιση που έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες αφορά περισσότερους από 120.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν µπει στον νόµο Κατσέλη και η εκδίκαση της υπόθεσής τους έχει ορισθεί σε χρονικό διάστηµα 3 µηνών κατ’ ελάχιστον από σήµερα. 

Βασική προϋπόθεση για να τους δοθεί η ρύθµιση είναι να βγουν από τις προστατευτικές διατάξεις του νόµου.

Η ρύθµιση αφορά αποκλειστικά και µόνο την 1η κατοικία και ανοίγει για δάνεια µέχρι και 500.000 ευρώ, ανάλογα την πολιτική της τράπεζας.

Ο δανειολήπτης θα κληθεί να αποπληρώσει το 80% της σηµερινής αξίας του ακινήτου του. Η βάση πληρωµής θα είναι η αξία του ακινήτου και όχι το ύψος του δανείου και αυτό αποτελεί τη βασική διαφοροποίηση της συγκεκριµένης ρύθµισης.

Για παράδειγµα, εάν ο δανειολήπτης έχει πάρει στεγαστικό δάνειο 120.000 ευρώ και η παρούσα αξία του σπιτιού είναι 80.000 ευρώ, η τράπεζα θα του προτείνει να πληρώσει, σε βάθος αρκετών ετών, το 80%, δηλαδή 64.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό του δανείου, δηλαδή τα υπόλοιπα 56.000 ευρώ, «παγώνουν» και στο τέλος θα «κουρευτούν».

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για το «κούρεμα»

Στη ρύθµιση των στεγαστικών σηµαντικό ρόλο παίζει η συνολική ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη. Πρόκειται για βασικό κανόνα, όπως τονίζουν αρµόδιες τραπεζικές πηγές.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο δανειολήπτης έχει κι άλλη -πέραν της πρώτης κατοικίας- ακίνητη περιουσία, που η αξία της ξεπερνά το ύψος του δανείου, τότε δεν θα εξασφαλίζει το «κούρεµα» και δεν θα µπορεί να κάνει χρήση του βασικού κανόνα της συγκεκριµένης ρύθµισης, που είναι η αποπληρωµή του 80% της παρούσας αξίας του ακινήτου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top