Φορο-μαραθώνιος: Τι θα πληρώσουμε έως τον Ιανουάριο του 2019

ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας αδειάζουν τα πορτοφόλια

Υπολογισμός φόρου

Ένας δύσκολο φορολογικός μαραθώνιος περιμένει τους φορολογούμενους έως τον Ιανουάριο του 2019.

Το χέρι πρέπει να μπει βαθειά στην τσέπη καθώς θα πρέπει να πληρωθούν έως και 6 διαφορετικοί φόροι για το εισόδημα, την ακίνητη περιουσία και τα οχήματα τους.

Ειδικότερα:

Φόρος εισοδήματος

Στις 28 Σεπτεμβρίου είναι η προθεσμία για την εξόφληση της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων του 2017.

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν άλλες 4 δόσεις για τον φόρο, στις 31 Οκτωβρίου, στις 30 Νοεμβρίου, στις 31 Δεκεμβρίου και στις 31 Ιανουαρίου.

Εισφορά αλληλεγγύης

Η εισφορά αλληλεγγύης περιλαμβάνεται στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας και επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο με ετήσιο εισόδημα (δηλωθέν ή τεκμαρτό) άνω των 12.000 ευρώ.

Οι ημερομηνίες καταβολής της συμπίπτουν με τις προθεσμίες για τον φόρο εισοδήματος.

Τέλος επιτηδεύματος

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν από 400 έως 650 ευρώ και χιλιάδες εταιρείες και νομικά πρόσωπα από 800 έως 1.000 ευρώ.

Η υποχρέωση καταβολής των συγκεκριμένων ποσών ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι υπόχρεοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) είχαν κέρδη ή ζημιές κατά τη διάρκεια του 2017. 

Οι ημερομηνίες καταβολής του συμπίπτουν με τις προθεσμίες για τον φόρο εισοδήματος.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Ο συγκεκριμένος φόρος αφορά αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών με πρώτη ημερομηνία κυκλοφορίας (στην ΕΕ) από το 2008 και μετά, σκάφη άνω των 5 μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη.

Υπολογίζεται με την επιβολή συντελεστή (5% ή 13%) επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης και οι ημερομηνίες καταβολής του συμπίπτουν με τις προθεσμίες για τον φόρο εισοδήματος.

Ο ΕΝΦΙΑ

Ο πιο «διάσημος» φόρος της τελευταίας δεκαετίας αφορά περίπου 7 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ, μετά τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες, θα πληρωθεί σε 5 δόσεις, αρχής γενομένης της 28ης Σεπτεμβρίου. Οι άλλες τέσσερις δόσεις καταβάλλονται τις ίδιες ημερομηνίες με τον φόρο εισοδήματος (31 Οκτωβρίου, 30 Νοεμβρίου, 31 Δεκεμβρίου και 31 Ιανουαρίου).

Τέλη κυκλοφορίας

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου περίπου 5 εκατομμύρια κάτοχοι ΙΧ και δικύκλων θα κληθούν να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2019.

Τα ποσά κυμαίνονται από 22 έως 1.380 ευρώ για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι 31-10-2010, ενώ για όσα οχήματα κυκλοφόρησαν σε Ελλάδα ή Ε.Ε. από την 1η-11-2010 και μετά, τα τέλη υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο.

Το συνολικό των τελών που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για το έτος 2019 ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top