Η γενιά των 300-400 ευρώ: Aυξάνονται οι νέοι που παίρνουν μισθούς πείνας

Δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ με αμοιβή «ψίχουλα»

Αυξήθηκε κι άλλο ο αριθμός των νέων που εργάζονται με μισθό 400 ευρώ το μήνα το πολύ. Τα τελευταία στοιχεία του συστήματος Εργάνη είναι απογοητευτικά για μια γενιά που δεν μπορεί να κάνει όνειρα για το μέλλον.

«Σίγουρα μέχρι τα 30 θα ήθελα να έχω αλλάξει και επάγγελμα και να μην είναι έτσι όπως είναι.  Τώρα δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα,  σκεφτείτε αργότερα, που θα θες να ανοιχτείς, να κάνεις οικογένεια. Δεν μπορούμε να ζούμε για πάντα με τους γονείς μας. Είμαστε καταδικασμένοι, αυτό είναι πάρα πολύ άσχημο» δηλώνει η Αναστασία στην κάμερα του Star και στο ρεπορτάζ  της Μαρίας Παππά, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα.     

Στη θέση της βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που ακόμα και αν βρουν εργασία, δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και είναι κακοπληρωμένοι.

Τουλάχιστον 140.000  σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνης, παίρνουν το πολύ 428 ευρώ. Τα τελευταία πέντε χρόνια στην κατηγορία αυτή προστέθηκαν 50. 000 νέοι.

Το ποσοστό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που παίρνουν κάτω από 700 ευρώ έχει αυξηθεί από 13% το 2009 στο 37% σήμερα και συνεχίζει να αυξάνεται. Παράλληλα έχει μειωθεί στο μισό το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με μισθούς μεταξύ 900 και 1300 ευρώ.

«Μετά από 26 χρόνια δουλεύω μόνος μου. Αν είχα τουλάχιστον και έναν υπάλληλο. Θα είχε κλείσει η επιχείρηση. Χρειάζομαι για πολύ λίγες μέρες, οπότε το ρισκάρω, παίρνω ένα ή δυο άτομα αλλά μόνο για δέκα μέρες»  δηλώνει ο καταστηματάρχης Αντώνης Λεούσης.  

Πλέον,  οι εργαζόμενοι που ημιαπασχολούνται ή  δουλεύουν εκ περιτροπής ανέρχονται στο 56,3% του συνόλου των εργαζομένων και μόλις το 43,6% έχει δουλειά πλήρους απασχόλησης.

Φωτογραφία αρχείου: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top