Την Τρίτη 27/3 θα ριφθεί ο κύβος για τη δόση των 5,7 δις ευρώ

Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), για να αποφασίσει την έγκριση κονδυλίου προς την Ελλάδα

Την Τρίτη 27/3 θα ριφθεί ο κύβος για τη δόση των 5,7 δις

Την Τρίτη 27 Μαρτίου, δύο ημέρες μετά την Εθνική Επέτειο, συνεδριάζει το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), για να αποφασίσει την έγκριση κονδυλίου 5,7 δις ευρώ προς την Ελλάδα, το οποίο είναι η δόση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το συνολικό κονδύλι των 6,7 δις ευρώ ως γνωστό περιλαμβάνει δύο υποδόσεις: τα 5,7 δις ευρώ και ακόμη 1 δις ευρώ για τον Απρίλιο.

Με τα χρήματα της πρώτης υποδόσης θα εξυπηρετηθούν δόσεις για το χρέος, θα πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες -για τις οποίες ο Γ. Χουλιαράκης υποσχέθηκε πως θα εξοφληθούν πλήρως έως τον Αύγουστο- ενώ θα συμβάλουν και στην δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας (μαξιλαριού) για την μετά τον Αύγουστο περίοδο, όταν η χώρα τυπικά να βγει από το πρόγραμμα (μνημόνιο).

Αναλυτικά από τα 5,7 δις ευρώ, τα 3,3 δις ευρώ αφορούν στην εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών (πληρωμή δόσεων), τα 0,5 δισ ευρώ θα πάνε στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τα υπόλοιπα 1,9 δις ευρώ για το "μαξιλάρι".

Όσον αφορά στο 1 δις ευρώ, το οποίο αναμένεται να εκταμιευθεί τον επόμενο μήνα Απρίλιο, τελεί υπό δύο προϋποθέσεις: τη συνεχή μείωση των ληξιπρόθεσμων και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με επιτυχία και συνέπεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top