Έρχεται η «Black Friday» - Μαύρη μέρα για τους εμπόρους, λευκή για τους καταναλωτές

Η ΕΣΕΕ παροτρύνει τους μικρομεσαίους εμπόρους να συμμετέχουν - Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου αντιδρά στο star.gr

H “Black Friday”, η προωθητική ενέργεια στις εμπορικές επιχειρήσεις που φέρνει τεράστιες εκπτώσεις, θα γίνει φέτος στις 24 Νοεμβρίου και η ΕΣΕΕ απευθύνει κάλεσμα στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες να επωφεληθούν της ημέρας.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας υπενθυμίζει σε εγκύκλιό της προς τις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους-μέλη της, ότι πέρυσι δοκιμάστηκε για πρώτη φορά και στην Ελλάδα η προερχόμενη από το εξωτερικό Black Friday και μάλιστα με επιτυχία. Το σκεπτικό είναι ότι οι χαμηλότερες τιμές προσελκύουν περισσότερους πελάτες.

Η μαύρη Παρασκευή (Black Friday) είναι η ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες (η Παρασκευή, δηλαδή, μετά την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου). Από το 1952, σημaτοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου στις ΗΠΑ. Την ημέρα εκείνη οι περισσότεροι έμποροι ανοίγουν πολύ νωρίς τα καταστήματά τους και προσφέρουν τα προϊόντα τους σε πολύ χαμηλές τιμές.

Στην Ελλάδα, η ιδέα της Black Friday εφαρμόστηκε το 2016 και η αλήθεια είναι πως ο κόσμος πλημμύρισε τις αγορές προκειμένου να επωφεληθεί των προσφορών. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις χώρες του εξωτερικού - στις οποίες μέχρι και μεγάλοι οίκοι «ρίχνουν» τις τιμές τους στο κόστος, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές από τους καταναλωτές - στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πιο ήπια... τόσο στις τιμές, όσο και στις ουρές.

«Δεδομένου ότι αυτή η προωθητική ενέργεια πραγματοποιήθηκε πέρυσι κατά κύριο λόγο από πολυεθνικές επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το πεδίο ελεύθερο μόνο για τους μεγάλους αλλά να το επιφυλάξουμε μόνοι μας και για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Στη χώρα μας η Black Friday ήρθε τον περασμένο Νοέμβριο με προσφορές κυρίως σε κλάδους όπως τα ηλεκτρικά είδη και τα προϊόντα τεχνολογίας.

Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι σύμφωνα με την ειδική έρευνα του Ινστιτούτου μικρομεσαίων της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ), η περσινή δοκιμαστική εφαρμογή προωθητικής ενέργειας αποδείχθηκε επιτυχημένη, καθώς συνέβαλε στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων και στην τόνωση της αγοράς, παρά την εγγύτητα που έχει η ημέρα με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου.

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου: «Μαύρη Παρασκευή για τους εμπόρους αλλά λευκή Παρασκευή για τους καταναλωτές»

Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες διαφωνούν.

«Είναι πραγματικά μια μαύρη Παρασκευή για τους εμπόρους, αλλά μια λευκή Παρασκευή για τους καταναλωτές», εξηγεί στο star.gr o Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, Γιάννης Νικολαράκος, καθώς, όπως είπε, οι έμποροι θα «αναγκαστούν να “σκοτώσουν” τα εμπορεύματά τους λόγω της ανέχειας της οικονομικής που έχουν οι μικρομεσαίοι έμποροι».

«Θα βάλουμε πολύ μεγάλες εκπτώσεις, έχω ακούσει ότι θα μπουν εκπτώσεις και κάτω του κόστους», πρόσθεσε o κ.Νικολαράκος και επεσήμανε ότι δε θα υπάρχει κέρδος για τον έμπορο και πως μετά τη “μαύρη Παρασκευή”, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε θα έχουν δουλειά. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι οι μικρομεσαίοι έμποροι θα έχουν “σκοτώσει” το εμπόρευμα που έχουν εφοδιαστεί για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, και δε θα έχουν καν τη δυνατότητα να το ανανεώσουν για τις μέρες των εορτών.

Οι συνάδελφοι του δεν είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν, αν και θα υπάρξουν επιχειρηματίες που θα παρασυρθούν, επεσήμανε. 

Σοφία Βάγκα

email: svagka@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top