Στο μικροσκόπιο του ΥΠΟΙΚ οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τα πρόστιμα από την υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου - Πρώτη ανάρτηση 16:40

Περισσότεροι απο 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων που τα άφησαν ανασφάλιστα, έφθασαν στο σημείο μηδέν.

Το ΥΠΟΙΚ δημοσιοποίησε σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων για τα ανασφάλιστα οχήματα με εγκύκλιο της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η εγκύκλιος επισπεύδει συγκεκριμένα τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων και διευκολύνει την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων και στην επιβολή των προστίμων μέσω ηλεκτρονικού παράβολου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 250 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο όχημα.

Η εγκύκλιος αναφέρει πως ηλεκτρονικό παράβολο των 250 θα δημιουργείται για κάθε ιδιοκτήτη / συνιδιοκτήτη τυχόν ανασφάλιστου οχήματος και υποχρέωση πληρωμής θα υφίσταται μόνο για ένα ηλεκτρονικό παράβολο για κάθε όχημα.

Η ΑΑΔΕ θα αποστέλλει ειδοποιητήρια επιστολή στους ιδιοκτήτες των τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις, είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είτε στην ηλεκτρονική θυρίδα μηνυμάτων Taxisnet, είτε στην τελευταία δηλωθείσα από αυτούς, στη φορολογική διοίκηση, ταχυδρομική διεύθυνση, με την οποία θα τους ειδοποιεί ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία (ημερομηνία διασταύρωσης) εντοπίσθηκε το όχημά τους ανασφάλιστο και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν κατά περίπτωση.

Ο ιδιοκτήτης του οχήματος, ο οποίος λαμβάνει ειδοποιητήρια επιστολή, προβαίνει στην ασφάλιση της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία του οχήματος, αφού προηγούμενα πληρώσει το ηλεκτρονικό παράβολο.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, «το ηλεκτρονικό παράβολο οφείλεται σε κάθε περίπτωση σύναψης ασφαλιστηρίου συμβολαίου μετά την ημερομηνία διασταύρωσης, ακόμα και αν το συμβόλαιο έχει συναφθεί πριν την ενημέρωση του ιδιοκτήτη του οχήματος».

Ο ιδιοκτήτης που δεν υποχρεούται να προβεί σε ασφάλιση του οχήματός του για οποιοδήποτε νόμιμο λόγο, όπως σε περίπτωση που έχει τηρηθεί η υποχρέωση ασφάλισης του οχήματός του, πριν την ημερομηνία διασταύρωσης ή υπάρχει σύμφωνα με το νόμο απαλλαγή υποχρέωσης από την ασφάλισή του ή μπορεί να τεκμηριωθεί η ακινησία του ή έχει διαπιστωθεί λάθος στα στοιχεία κυκλοφορίας του, απευθύνεται στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες (Ασφαλιστική Επιχείρηση, Δ.Ο.Υ., υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών), προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των δεδομένων τους ώστε το όχημα να εξαιρεθεί από το αρχείο των ανασφάλιστων.

Δεν υφίσταται υποχρέωση πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου για την έκδοση 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top