Το νέο όριο για πλειστηριασμούς ακινήτων - Ποιοι οφειλέτες απειλούνται

Συνεχίζονται οι διαδικασίες προκειμένου να μπει σε πιλοτική λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Το νέο όριο για πλειστηριασμούς ακινήτων - Ποιοι οφειλέτες απειλούνται

«Πράσινο φως» για πλειστηριασμούς κατοικιών όταν το ποσό της κατάσχεσης ξεπερνά τα 300.000 ευρώ ανάβουν οι συμβολαιογράφοι, ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαδικασίες προκειμένου να μπει σε πιλοτική λειτουργία –πιθανότατα από τον επόμενο μήνα- η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει τον δρόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Μετά το άνοιγμα των πλειστηριασμών και για κατοικίες, όταν οι εγγραφές της κατάσχεσης είναι ίσες ή μεγαλύτερες των 400.000 ευρώ, που αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, τώρα το σχετικό πλαφόν μειώνεται κατά 100.000 ευρώ.

Έτσι από σήμερα μπορούν να χορηγούνται από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους άδειες για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών και για κατοικίες, ακόμη και όταν επισπεύδονται από τις τράπεζες, το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς (ΕΦΚΑ) ή τους ΟΤΑ, υπό την προϋπόθεση ότι η σχετική απαίτηση είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 300.000 ευρώ.

Αντίθετα οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν κανονικά την πάνω από 6 μήνες αποχή τους από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας όταν επισπεύδονται από τους φορείς εφόσον η επισπευδόμενη απαίτηση είναι μικρότερη των 300.000 ευρώ και συνεπώς οι σχετικοί μικρότερου ύψους οφειλέτες δεν απειλούνται προς το παρών με απώλεια της ακίνητης περιουσίας τους.

Την ίδια στιγμή πάντως η Συντονιστική Επιτροπή αφήνει αιχμές με πολλούς αποδέκτες για όσα συμβαίνουν κάθε Τετάρτη στις αίθουσες των Ειρηνοδικείων, όπου «μπλοκάρονται» οι πλειστηριασμοί μέσα από δυναμικές παρεμβάσεις φορέων ή ομάδων πολιτών.

Παράλληλα, μετά την υποβολή σχετικών αιτήσεων, θα χορηγούνται άδειες για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ανεξαρτήτως του ύψους της επισπευδόμενης απαίτησης, μεταξύ ιδιωτών, για εκούσιους πλειστηριασμούς, για πλειστηριασμούς με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, καθώς και για πλειστηριασμούς ευπαθών προϊόντων τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, για πλειστηριασμούς πλοίων, αεροσκαφών, επαγγελματικών χώρων, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κινητών πραγμάτων.

Επίσης οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται με βάση την εμπορική (όχι την αντικειμενική) αξία του ακινήτου και συνεπώς η πρώτη προσφορά θα ξεκινά από χαμηλότερο επίπεδο, αφού οι εμπορικές αξίες είναι πεσμένες τα τελευταία χρόνια.

Αρμόδιοι για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας θα είναι οι δικαστικοί επιμελητές που γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να προσλάβουν πιστοποιημένο εκτιμητή επιλέγοντας από τη σχετική λίστα που τηρείται στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top