SZ: Σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένη χρεοκοπία χωρών της Ευρωζώνης

Τι αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, με τίτλο: «Ασφάλεια με ρήτρα χρεοκοπίας»

SZ: Σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένη χρεοκοπία χωρών της Ευρωζώνης

Το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να μετατρέψει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, συνδέεται με μία πρόβλεψη συντεταγμένης χρεοκοπίας των χωρών της Ευρωζώνης που θα χρειάζονται στο μέλλον οικονομική βοήθεια, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, με τίτλο: «Ασφάλεια με ρήτρα χρεοκοπίας».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα «ο Σόιμπλε δεν θέλει τίποτε λιγότερο από το να κατοχυρώσει σε συνθήκη την οργανωμένη χρεοκοπία χωρών. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι θα μπορούσαν να σωθούν και μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που δεν είναι σήμερα δυνατόν». Η εφημερίδα συνδέει το σχέδιο του Σόιμπλε με το σχέδιο που είχε ανακοινώσει η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) το περασμένο καλοκαίρι.

Απλοποιημένα, η Μπούντεσμπανκ προτείνει να προβλέπεται μία ειδική ρήτρα στην έκδοση των ομολόγων τους, σύμφωνα με την οποία οι αγοραστές τους θα παραιτούνται από μέρος της απόδοσής τους σε περίπτωση υπερχρέωσης μίας χώρας.

Αν ζητήσει μία χώρα ένα δάνειο - γέφυρα, τότε θα επιμηκυνθεί κατά τρία χρόνια η διάρκεια αποπληρωμής των ομολόγων της. Εάν στο διάστημα αυτό φανεί ότι η χώρα δεν έχει προσωρινή αδυναμία πληρωμών, αλλά είναι υπερχρεωμένη, τότε θα συμμετέχουν αυτόματα οι πιστωτές σε ένα κούρεμα του χρέους της χώρας.

Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, αυτό το σχέδιο δεν είναι χωρίς αντιρρήσεις: Το πλεονέκτημά του είναι ότι οι χώρες μπορούν να μειώσουν τα χρέη τους. Το μειονέκτημα από την πλευρά των ήδη υπερχρεωμένων χωρών είναι ότι τέτοιες ρήτρες θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησής τους.

Ο Σόιμπλε γνωρίζει, σημειώνει το δημοσίευμα, ότι το σχέδιο θα συναντήσει σκληρή αντίδραση των εταίρων της Γερμανίας στην Ευρωζώνη.

«Για να πείσει τις άλλες κυβερνήσεις, να δεχθούν αυτό το σκληρό καθεστώς, θα είναι αναγκαίο να παρουσιάσει ένα μεγάλο συμβιβαστικό πακέτο, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και τα συμφέροντα των χωρών του Νότου. Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προβλέπει μία ασφάλιση της ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή έναν ειδικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης» καταλήγει. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top