ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ της μοίρας μας: Εκτός από την ύφεση επέστρεψε και ο πληθωρισμός!

Στο 1,7% τον Μάρτιο του 2017 από -0,7%

ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ της μοίρας μας:  Εκτός από την ύφεση επέστρεψε και ο πληθωρισμός!

Ακόμη ένα αρνητικό αποτέλεσμα σημειώνει  η ελληνική οικονομία, μετά την αναπάντεχη επιστροφή στην ύφεση στο τέλος του 2016: Σα να μην έφτανε η μείωση των εισοδημάτων από αυξημένους φόρους και εισφορές, μια ακόμη «κρυφή» αλλά σημαντική επιβάρυνση, η αύξηση των τιμών, έρχεται να ροκανίσει ό,τι απέμεινε στα πορτοφόλια.     

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία  της  Εurostat, στο 1,7% αυξήθηκε  ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα το Μάρτιο του 2017, από  1,4% τον  Φεβρουάριο!  Αξίζει να  σημειωθεί ότι ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν -0,7%! 

Συνολικά, στην ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο ήταν 1,5% από 2% το Φεβρουάριο και 0% το 2016. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 1,6% τον  Μάρτιο, σε σχέση με, επίσης, 2% το Φεβρουάριο και 0% ένα χρόνο πριν. Βεβαίως, σε οικονομίες με ανάπτυξη, ο πληθωρισμός είναι απολύτως φυσιολογικό  να υπάρχει, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Το αντίθετο όμως, όπως ισχύει πλέον στην Ελλάδα, συνιστά παράδοξο.    

Οι χαμηλότεροι  ρυθμοί πληθωρισμού παρατηρήθηκαν το Μάρτιο στη Ρουμανία (0,4%), στην Ιρλανδία και στην Ολλανδία (0,6% και στις δύο). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λετονία (3,3%), στη Λιθουανία (3,2%) και στην Εσθονία (2,4%).

Σε σχέση με  το Φεβρουάριο του 2017, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 17 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε έξι και αυξήθηκε σε πέντε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top